După ce săptămâna trecută a avut loc referendumul de independenţă kurd în Irak, iar pe 1 octombrie, 90% dintre catalani au votat în favoarea independenţei faţă de Spania, cu o prezenţă la vot de 42,3%, acestea sunt alte două regiuni care aspiră la autonomie, potrivit Time.
Biafra
Nigeria, o ţară cu peste 250 de grupuri etnice, şi-a declarat independenţa faţă de Marea Britanie în anul 1960. Şapte ani mai târziu, grupurile sudice, printre care şi poporul Igbo, una dintre cele trei grupe etnice majore din Nigeria, au declarat şi ele independenţa Republicii Biafra, un fost stat secesionist, în partea de Sud-Est a ţării. Nigeria a refuzat să recunoască idependenţa fostului stat, după care a urmat un război civil de trei ani. Se spune că mai mult de 1 milion de oameni şi-ar fi pierdut viaţa în acel război, mulţi din cauza foametei, scrie ZF.ro.
Înfrângerea unei mişcări de secesiune împinsă pe câmpul de luptă a fost departe de a învinge dorinţa regiunii de a fi independentă. Chiar şi acum, după aproape jumătate de secol, visul de independenţă al regiunii Biafra rămâne viu.
Flandra
Cel mai mare partid politic din Belgia – Noua Alianţă Flamandă – este, de fapt, o mişcare secesionistă. Divizarea în trei regiuni a Belgiei, respectiv Flandra, Valonia şi Bruxelles, capitala şi sediul guvernului şi parlamentului federal, dar şi limba, cultura şi inegalităţile economice, împing comunitatea flamandă să gândească asupra independenţei.