Studiul efectuat de cercetători japonezi, publicat la începutul acestei luni în revista științifică “Clinical Infectious Diseases” și citat de cn.24.com, a analizat cât timp pot supraviețui virușii pe pielea umană pe baza probelor colectate de la persoanele decedate, la aproximativ o zi după moartea acestora.
Constatările sugerează că SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, poate rămâne activ pe piele timp de 9,04 ore - de aproape cinci ori mai mult decât timpul de supraviețuire al agentului patogen care cauzează gripa.
Potrivit rezultatelor studiului, un dezinfectant pe bază de etanol de 80% poate ucide noul coronavirus în doar 15 secunde.
Cynthia Carr, epidemiolog din Winnipeg, Canada, spune că, de fapt, aceasta ar fi principala informație ce trebuie reținută din acest studiu. „Este un mesaj important de sănătate publică pentru a le reaminti oamenilor că, deși virusul poate dura practic o zi de lucru într-un laborator, po scăpa rapid de el dacă se spală pe mâini”, a afirmat epidemiologul.
„Nu este vorba de a ne panica și a face duș pe tot corpul de fiecare dată când ajungi acasă. Este vorba despre a-ți aminti că, dacă virusul se află pe mână și îți ștergi nasul sau îți bagi degetele în gură, apare și oportunitatea de a te infecta", a explicat Cynthia Carr.
Colin Furness, un epidemiolog de control al infecțiilor de la Universitatea din Toronto, spune că oamenii sunt mai puțin susceptibili de a contracta COVID-19 prin contactul cu suprafețele decât de la contactul strâns cu o persoană infectată. Acesta bănuiește că motivul este legat de doza virală existentă pe suprafețe, comparativ cu cea din picături sau aerosoli.
Intrarea în contact cu o încărcătură virală mică pe o suprafață, după câte se pare nu va duce la o infecție severă, spune Furness. În opinia sa, corpurile noastre pot lupta împotriva unui caz foarte ușor (de infecție – n.r.) fără ca noi chiar să ne dăm seama că am fost infectați.
În context, epidemiologul a arătat: "Nu cred că (acest studiu) este ceva de care trebuie să fim prea preocupați. Dacă ar fi fost, din punct de vedere clinic, am fi putut vedea că atingerea suprafețelor/contactul cu suprafețele contează mult mai mult. Și nu s-a întâmplat așa."
Drept dovadă, spune el, strategiile de sănătate publică din ultimele luni au subliniat importanța purtării măștii și evitarea adunărilor, „pentru că acestea contează mai mult”.
Cu toate acestea, chiar și cineva care este asimptomatic sau ușor simptomatic poate transmite virusul, fapt pentru care spălatul pe mâini în mod regulat este foarte important, lucru recunoscut și de Furness."Nu vreau ca cineva să creadă că contactul cu suprafețele nu contează deloc. Încă mai poți lua virusul din contactul cu diferite suprafețe”.
Pentru Furness, partea interesantă a studiului din Japonia o reprezintă însă comparația cu virusul gripal obișnuit, care a durat în medie mai puțin de două ore pe suprafeța pielii.
El spune că acest lucru ar putea oferi un potențial indiciu cu privire la motivul pentru care noul coronavirus este atât de transmisibil.
„Aruncă puțină lumină asupra faptului că acesta este un “client” dur, că acesta este un virus relativ rezistent în comparație cu gripa”, a mai spus specialistul. În plus, Furness consideră că acest lucru ar ajuta la explicarea de ce COVID-19 este mult mai contagios decât gripa.
Vă reamintim că de la începutul pandemiei și până în prezent, o mulțime de studii de laborator au fost efectuate pentru a detecta cât timp poate supraviețui noul coronavirus pe diferite suprafețe. Un studiu recent a fost realizat chiar de cercetătorii de la Universitatea din București. Potrivit acestuia, coronavirusul rezistă până la trei ore pe produsele de panificație neambalate.