"Până în 2004, când sub guvernarea PSD, ministrul de atunci, Rodica Stănoiu, a propus şi s-a şi adoptat un cod, în România a funcţionat Codul Penal de la 1969. Şi aş vrea să îi contrazic pe cei care cu foarte multă uşurinţă, într-o formulă politicianistă, vorbesc de acea operă legislativă ca operă stalinistă. Codul Penal din 1969 era o compilaţie dintre prevederi ale Codului belgian, făcut de mari jurişti. La venirea la guvernare a Alianţei DA, doamna ministru Macovei de atunci se pronunţă împotriva intrării în vigoare a acelor coduri şi propune un proiect amplu de reformare legislativă cu care coaliţia a fost de acord. În acest context, în 2005, sub mandatul doamnei Macovei, România încheie un acord cu Banca Mondială de 110 milioane de euro necesari reformei sistemului judiciar", a declarat Norica Nicolai.
Europarlamentarul PNL a mai subliniat că niciun jurist, timp de cinci ani de zile, nu a observat chestiunile neconforme cu standardele europene din aceste coduri.
"Aş putea admite că sunt chestiuni care nu sunt conforme cu viziunea globală a celor două coduri, dar cinci ani de zile, nimeni în această ţară, dintre juriştii de marcă, nu a fost în stare să spună că există un text 140 care este neconform cu standardele europene? Eu cred că nişte modificări trebuie făcute, dar nu trebuie să le facem sub presiune. Trebuie să discutăm cu comunitatea profesională să vedem ce probleme are în aplicarea acestor coduri.", a mai spus Nicolai.
NOILE CODURI intră în vigoare în forma actuală. Victor Ponta a ignorat scrisoarea lui Traian Băsescu prin care i se cerea să modifice articolul care face inutile interceptările suspecţilor. Premierul a anunţat că vor fi făcute ajustări la cele două acte normative, dar abia miercuri.