Ștefan Muscă este din Petrișu, județul Giurgiu, și crește porci de mai bine de 35 de ani. După ani buni în care a asigurat hrana pentru oamenii din sat, a renunțat și crește doar ce mănâncă împreună cu familia. Noile reguli sunt greu de respectat, spune fermierul.
”Ce să fac, să îi cer lui maică-mea, la 82 de ani, să se îmbrace în combinezon, altfel să nu intre la porci?! Ea abia își mai târăște picioarele. Iar dacă interzicem că 5 porci, că 3 porci... această femeie nu o să mai poată să supraviețuiască pentru că are 800 de lei pensie. 600 merg la medicamente și 200 la pâine”, spune bărbatul.
Noul proiect de Ordonanță de Urgență se adresează și fermierilor care doresc să crească porcine pentru consum propriu. Potrivit acestuia, animalele nu mai pot fi hrănite cu resturi alimentare, iar în coteț se intră doar cu încălțăminte dezinfectată.
Fermierii spun că regulile sunt uneori prea drastice, iar statul nu îi ajută cu nimic.
”Eu sunt și producător de lapte și întotdeauna am încercat să mulgem curat, dăm bătrânilor, dăm copiilor la școli... Nici această ordonanță nu mă deranjează pentru că trebuie să fim curați, numai că ei impun reguli, dar nu asigură piață de desfacere”, a mai spus fermierul.
Autoritățile spun că regulile au fost înăsprite întrucât, de 4 ani, România este afectată de pesta porcină. Boala a dus la o scădere a capacității fermelor românești de la 70% la 30%, ceea ce înseamnă că importăm mult mai multă carne de porc.
Cei care nu respecta aceste restricții sunt buni de plată. Amenzile pot ajunge și la 8.000 de lei.
CE CONDIȚII TREBUIE SĂ RESPECTE CRESCĂTORII DE PORCI, potrivit proiectului:
- să nu hrănească porcii cu resturi alimentare
- să elimine subprodusele de origine animală
- porcii să nu intre în contact cu alte animale
- schimbarea hainelor la intrarea şi ieşirea din adăpostul porcilor
- dezinfectant pentru încălţăminte lângă adăpostul porcilor