"Pentru 45 de molecule sunt deja emise decizii şi alte 68 de molecule sunt în contestaţii. Vor intra mai mult de 45 de molecule, pentru că în două săptămâni se vor rezolva contestaţiile. Moleculele vor fi pentru afecţiunile cronice, pacienţii cu afecţiuni oncologice, diabet, boli infecţioase. Aşa cum a spus şi domnul ministru, economia care se va face prin actualizarea preţurilor la medicamente este în jur de 200-300 de milioane de lei. Sperăm ca după 15 mai să avem toate calculele pentru preţuri. Medicamentele care vor intra pe lista de compensate şi gratuite condiţionat prin contractele cost-volum vor ajunge în a doua jumătate a lunii mai sau maxim 1 iunie", a declarat secretarul de stat, citat de evz.ro.
În schimb, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, a spus că în prezent nu se cunoaşte cuantumul fondurilor alocate pentru medicamentele care vor intra pe lista de compensate şi gratuite prin intermediul contractelor cost-volum.
"Ceea ce se întâmplă în acest moment ne face să ne punem foarte multe semne de întrebare. Sunt foarte multe lucruri care trebuie clarificate. Dacă se vor clarifica în următoarele 10 zile, la jumătatea lunii mai ar putea să fie fezabile", a precizat Zaharescu.
Referindu-se la decontarea investigaţiilor de către producătorii de medicamente, Zaharescu a arătat că pentru acest lucru nu ar mai rămâne bani, având în vedere că Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate vor un discount cuprins între 75 şi 95% pentru medicamente care intră pe listă prin contractele cost-volum.