Constructorul român UMB nu are dreptul să organizeze un șantier pentru lucrări ce se aflau mai aproape de distanța de 20 de metri de conducta de gaze, care a explodat joi dimineață pe șantierul autostrăzii A7 Moldova (Focșani - Bacău). Lucrările pentru construirea drumului trebuiau să fie demarate doar după finalizarea măsurilor de protejare sau relocare a conductei de gaze, conform unui document obținut de economedia.
Conform unei note convenite între Transgaz și constructorul autostrăzii, lucrările de relocare a conductei de gaz trebuiau să fie efectuate înaintea începerii lucrărilor la infrastructura drumului. În ciuda acestui fapt, potrivit CNAIR, compania Spedition UMB nu desfășura operațiuni de relocare a rețelei de gaze, ci lucra la îmbunătățirea terenului de sub corpul autostrăzii.
Ce prevedea avizul de amplasament
Se va păstra distanța minimă de 6 m între conducta de gaze și ampriza/marginea drumurilor tehnologice.
Se va păstra distanța minimă de 20 m între conducta de gaze și stații/posturi de transformare a energiei electrice.
Organizarea de șantier se va amplasa la distanța minimă de 20 m față de conducta de transport gaze.
Explozie pe șantierul Autostrăzii Moldova - Prefectul de Vrancea: "A fost o eroare umană"
În zona de protecție a conductei de gaze (6 m, de o parte și de alta), lucrările de săpătură și umplutură se vor executa cu atenție sporită evitându-se lovirea conductei și a izolației anticorozive a acesteia, nu vor fi depozitate materiale sau pământ provenit din săpătură și nu vor staționa mașini și utilaje de construcție.
Pe o zonă de 20 m, de o parte și de alta a conductei de gaze, lucrările de construire a drumului vor fi demarate numai după avizarea în C.T.E. Transgaz S.A. a proiectului tehnic de protejare / relocare / înlocuire, după caz, a conductei iar lucrările propriuzise, de execuție a drumului în zona conductei, vor fi începute doar după finalizarea lucrărilor asupra conductei”.
Totodată, o notă de colaborare între Transgaz și CNAIR, prin constructor, arată că lucrările de relocare ale conductei trebuiau să se realizeze înaintea lucrărilor la infrastructura drumului.
Ulterior, reprezentanții Companiei de Drumuri au furnizat detalii suplimentare, precizând că firma UMB a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară pentru relocarea efectivă a conductei de gaz înainte de a începe lucrările la autostradă.
Erorile care au dus la tragedie, analizate la Culisele Statului Paralel
Anca Alexandrescu acuză mușamalizarea tragicului accident de la Călimănești, unde un om a murit din cauza unei explozii la o țeavă de gaze și critică vehement faptul că, atât cei din conducerea CNAIR, cât și Sorin Grindeanu, îl susțin necondiționat pe Dorinel Umbrărescu, cel a cărui firmă efectua lucrări acolo.„Umbrărescu nu mai stă de vorbă cu cei mici, se duce direct la Ciolacu!”
Din păcate, victimele acelea sunt victimele îcrengăturii dintre afaceri și politică. Umbrărescu a zis la un moment dat că nu mai stă de vorbă cu cei de la CNAIR și că vrea să stea de vorbă doar cu Ciolacu. Iar Marcel s-a dus la Transporturi și s-au întâlnit de față cu toată presa. Iar Grindeanu l-a dus pe Marcel fix acolo unde s-a întâmplat tragedia. S-au grăbit să facă ancheta și să spună că e eroare umană. De la prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, până la Grindeanu. El a dat repede verdictul – eroare umană. Trebuie să vedem ce spune și Transgaz. O fi fost și eroare umană, dar lucrezi în trei schimburi noaptea. Pe ăia de la Crevedia ne-am urcat toți cu picioarele, iar pe Umbrărescu nu? Regulile și avizele trebuie respectate. Atunci când intri pe terenuri fără avize, eu nu pot respecta astfel de oameni. Au sărit instituții de stat ca să apere un privat. Stați un pic, să analizam dosarul. De unde atâta entuziasm? De ce s-a dus Ciolacu în 13 septembrie alături de Grindeanu fix la Călimănești. Transgaz spune că au avut avize, deși pentru relocarea conductei nu aveau. Practic, Transgaz le-a spus că există o conductă acolo și că nu se poate muta. Deci, exista un aviz, dar nu era aprobat acest proiect și nu aveau voie să lucreze acolo. De ce sare CNAIR să-i apere, de ce Nicușor Halici spune că e eroare umană. Ei vor să acrediteze ideea unei greșeli în afară de cea a constructorului. A sărit și domnul Pistol de la CNAIR să spună că munca de constructor e grea. Nu trebuie să fim mai drăguți cu Umbrărescu pentru că este român. Legea e lege pentru toți, indiferent că sunt români sau austrieci”, a declarat Anca Alexandrescu.
Nu s-au respectat cei 20 de metri distanță
Jurnalistul Cătălin Antohe, de la cetateanul.net, consideră că nu s-a respectat nicio regulă de siguranță în muncă și avansează ipoteza conform căreia constructorul nu avea voie să excaveze în zona conductei de gaze naturale și nu a respectat deloc distanța de 20 de metri, cerută de Transgaz.
„Dacă respectau distanța de 20 de metri, nu se întâmpla, iar muncitorul care a murit acolo, a primit un front de lucru de la dirigintele de șantier. Conform avizului, nu aveai voie să faci niciun fel de excavare acolo. Dacă acea conducta era îngropată la 10 centimetri nici atunci nu era Transgaz vinovat”, a declarat Antohe.
Explozie pe șantierul Autostrăzii Moldova - Prefectul de Vrancea: "A fost o eroare umană"