Echipamente scumpe pentru secțiile de Gastroenterologie ale unor spitale din România, zeci de contracte și milioane de euro rulate prin firme câștigătoare de licitații în doar câteva minute. Așa se traduce "munca" lui Andrei Mihai Dracea, unul dintre băieții deștepți din Sănătate, dezvăluită în urma investigațiilor Realitatea Plus. La care se adaugă acum și un contract pentru roboți medicinali de ultimă generație, pe care controversatul om de afaceri ar fi vrut să îi vândă la suprapreț. Sunt acuzațiile deputatului Emanuel Ungureanu, care susține că numele personajului nu îi este deloc străin.
"Sunt foarte multe spitale care sunt dependente de aceste rețele de oameni de afaceri, firme care asigură achiziția de echipamente. În cazul domnului Dracea, a venit la Ministerul Sănătății să facă o ofertă de vânzare a unor roboți care erau cumpărați la suprapreț din America și care erau vânduți cu sume exorbitante către spital. După discuția pe care am avut-o cu domnul ministru, publică, în care l-am criticat pentru tipul ăsta de trafic de influență, au apărut niște știri cu roboți miraculoși la Constanța și la Institutul Matei Balș", a dezvăluit Emanuel Ungureanu.
Roboții s-ar ridica la sume de ordinul sutelor de mii de euro. Nu este o noutate că exclusivitatea echipamentelor lui Andrei Mihai Dracea costă. Realitatea Plus dezvăluia, acum câteva săptămâni, că, doar pentru anumite contracte, spitalele au plătit și aproape 90 de milioane de lei. Adică... 10.000 de lei în fiecare oră!
"Este să analizați achiziția de roboți de curățenie în spitalele din București și din Constanța, veți vedea ce sume au fost folosite și ce legături sunt cu acest om de afaceri și cum a ajuns el să intre în biroruri de miniștri, când firme importante n-au reușit să intre", a mai spus Ungureanu.
Cum câștigau firmele lui Dracea până și în fața companiilor medicale de top din străinătate?
"La instituțiile mari, cum este Matei Balș, toți cei care beneficiază de roboți sau echipamente scumpe care nu-și pot dovedi eficiența în niciun context, toți acești manageri au câte o fundație care nu este niciodată controlată și unde se varsă sponsorizările de la firmele lui Dracea și ale altora", a mai spus Ungureanu.
Emanuel Ungureanu susține că licitațiile la minut au fost posibile tocmai pentru că toate condițiile din caietul de sarcini, dar și calea liberă de a fi singura firmă competitoare erau asigurate din timp, prin diverse conexiuni.
Contactat de Realitatea PLUS, omul de afaceri nu a oferit încă un punct de vedere.
Într-un episod următor, vom dezvălui cum a reușit Andrei Mihai Dracea să penetreze structurile Ministerului Sănătății.
VEZI care sunt relațiile bolnave dintre afaceriști controversați și șefii din spitale și cum sunt înnodate cu ajutorul unor ofițeri superiori din serviciile secrete în seria de anchete Realitatea PLUS:
"Spovedania lui Rizea", acuzații grave la vârful SRI: Cât de implicate sunt Serviciile în vânzarea statului român
Achiziții dubioase, în Sănătate: contracte cu statul, date în 60 de SECUNDE!
Cine sunt „băieții deștepți” din Sănătate și „licitația la minut”. Cum s-a îmbogățit un absolvent la Moscova
Tentaculele "băieților deștepți" din Sănătate. Rețeta licitațiilor dubioase din spitale
Generalii din spatele "băieților deștepți" din Sănătate. Cum s-a îmbolnăvit sistemul medical
Controversatul afacerist "licitație la minut", prima reacție în scandalul achizițiilor dubioase din Sănătate
Acoperiții care s-au învelit cu banii statului. Cine conduce SRL-urile Serviciilor. Autoritățile au încept să verifice licitațiile la minut din Sănătate
Cine sunt protejații greilor din Servicii. Probleme pentru afaceristul "Licitație la minut"
Izolete cumpărate la suprapreț, sub lupa DNA. Achiziții publice de 140 milioane de euro, în pandemie
Andrei Dracea, escrocherie cu celule stem: sute de familii de români, înșelate de afaceristul "licitație la minut"