Simptomele neurologice cresc Studiul, deși cu rezultate încă provizorii, a stabilit că 82% dintre pacienţii spitalizaţi au dezvoltat simptome sau chiar afecțiuni neurologice, care merg de la dureri de cap şi până la pierderea mirosului sau a gustului, ceea ce creşte de şase ori riscul de deces.
„Prezenţa oricărui simptom neurologic legat de COVID-19, de la ceva aparent inofensiv precum pierderea mirosului şi până la evenimente mai importante, precum accidentele cerebrovasculare, se asociază cu un risc de şase ori mai mare de deces", arată concluziile unui studiu internaţional publicat de revista medicală JAMA Network Open, potrivit Agerpres.
Concluziile actualului studiu se alătură celor care au confirmat că 60% dintre cei care au avut COVID-19 forme medii sau severe se confruntă după ce sunt declarați vindecați cu numeroase sechele, în special cu simptome ale infectării și la 6 luni după ce s-au externat: 1 din 6 bolnavi au avut cel puțin un simptom. Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații de COVID-19 lung.
Potrivit studiului publicat de revista Jama, pacienţii cu boli neurologice preexistente, precum demenţă (Alzheimer) sau migrene cronice, au un risc dublu de a dezvolta simptome neurologice asociate COVID-19.
„De la începutul pandemiei a fost evident că un mare număr de persoane cu o formă gravă a bolii, care a necesitat spitalizarea, au dezvoltat şi probleme neurologice", notează în acest comunicat cercetătoarea Sherry Chou.
Mai multe studii recente au confirmat că efectele COVID-19 durează până la ani de zile, iar tulburările neurologice și psihiatrice sunt cele mai dese la cei care au avut boala. Sistemul nervos devine unul dintre cele mai afectate de sindromul „long-COVID”. Astfel, cel puțin un pacient din trei a avut parte probleme psihiatrice sau neurologice din cauza virusului și la șase luni de la tratarea infecției, arată cel mai amplu studiu realizat până acum asupra problemelor de sănătate mintală provocate de COVID-19.
Urmele lăsate de COVID-19 sunt periculoase mai ales la persoanele vulnerabile și care suferă de anumite afecțiuni. Printre efectele lente dar sigure, medicul neurochirurg Vlad Ciurea menționa accidentele vasculare cerebrale și alte tulburări neurologice, care determină o degradare treptată până la „boala uitării” - Alzheimer.
Sherry Chou, profesor de neurologie la Universitatea din Pittsburg (SUA), a condus consorţiul internaţional care a realizat studiul.
"După un an încă luptăm împotriva unui inamic invizibil şi necunoscut, avem nevoie de informaţii: trebuie să învăţam tot ceea ce putem despre impactul neurologic al COVID-19 de la pacienţii care au fost grav bolnavi şi de la cei care au supravieţuit", subliniază ea.
Potrivit lui Chou, chiar şi dacă "pandemia va fi complet eradicată, vorbim despre milioane de supravieţuitori" cu potenţiale probleme pe viitor.
Rezultatele studiului, încă provizorii, au fost obţinute pe baza a 3.744 de adulţi spitalizaţi în 133 de centre de pe cele cinci continente.