NICOLAE HERLEA, baritonul Operei Naţionale Bucureşti, a murit luni seară, după o grea suferinţă. A fost una dintre marile voci pe scenele de operă ale lumii.
Născut la București, pe 28 august 1927, NICOLAE HERLEA a studiat Conservatorul cu profesorul Aurel Costescu-Duca. Debutul pe scena Operei Naționale din București (ONB) a avut loc în anul 1951, cu rolul Silvio din opera "Paiațe", de Ruggero Leoncavallo, în vechiul Teatru "Regina Maria". În continuare a rămas angajat ca prim-bariton al acestei scene până la vârsta pensionării.
Dincolo de cariera excepțională desfășurată în fața publicului din România, NICOLAE HERLEA a urcat pe scenele celor mai prestigioase opere ale lumii, printre care Teatro alla Scala din Milano, Opera Metropolitan din New York, Teatrul Balșoi din Moscova, Opera din Berlin, Covent Garden din Londra şi Opera Mare din Paris.
Rolul de referință al carierei sale a fost Figaro în "Bărbierul din Sevilla", de Gioachino Rossini, dar de neuitat rămân și interpretările rolurilor principale de bariton din "Rigoletto", "Paiațe", "Bal mascat", "Trubadurul", "Tosca" și multe altele.
NICOLAE HERLEA. Mari artiști ai lumii au apreciat la superlativ vocea solistului român. Printre ei se află Placido Domingo, Roberto Alagna, Herbert von Karajan, Nicolai Ghiaurov și alte nume de legendă, care îl considerau pe Herlea deținătorul uneia dintre cele mai calde și mai frumoase voci.
În ultimii ani, NICOLAE HERLEA putea fi întâlnit în postura de președinte al juriului Concursului Internațional de Canto "Hariclea Darclee" de la Brăila, unde sfătuia și încuraja cei mai talentați tineri cântăreți români.
NICOLAE HERLEA a fost recompensat cu numeroase titluri și decorații, printre care cel de "Artist al Poporului".
De asemenea, în 2007, NICOLAE HERLEA a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer.
Totodată, în 2012, baritonul NICOLAE HERLEA a sărbătorit împlinirea a 85 de ani la Festivalul Hariclea Darclée de la Brăila, primind Medalia Darclée şi Diploma de Onoare a Fundaţiei Darclée, de la soprana Mariana Nicolesco.
Artiștii Operei Naționale București și întregul colectiv al teatrului își exprimă adânca durere pentru pierderea unui solist neprețuit, care a adus glorie primei scene lirice a țării și care reprezintă una dintre marile valori culturale ale României.