Premierul Nicolae Ciucă a avertizat că deocamdată nu vor fi făcute anunțuri legate de majorări de pensii și ale salariului minim fără niște date concrete și care să fie susținute și de bugetul de stat. În același timp, Marcel Ciolacu
„Am discutat cu domnul Ciolacu, să avem predictibilitate. Am discutat în Guvern să avem proiecția pe anul 2023 încă din octombrie. (...) Vrem să ne asumăm angajamentul că în noiembrie să avem proiectul de buget pe 2023. (...) Discutăm în coaliție, nu vrem să ieșim în spațiul public cu cifre, fără să le discutăm”, a declarat Nicolae Ciucă.
În același timp, întrebat dacă s-au făcut simulări, proiecții cu creșterea pensiilor românilor, șeful Guvernului a recunoscut că până în prezent nu au fost făcute: „Dar nu am făcut simulările, dacă nu avem cifrele”.
Întrebat dacă majorarea cu 14 % a pensiilor din anul viitor, 2023, este o variantă pe care o va prezenta PSD în coaliție, Marcel Ciolacu a explicat că „important este că atât eu, cât și primul ministru vedem această necesitate, de a fi pensiile majorate. Mai mult , e necesar să mergem în Parlament în luna noiembrie, odată cu a doua rectificare, e nevoie să avem predictibilitate, și vom veni atunci, sunt ferm convins, cu toate aceste lucruri”, a explicat Marcel Ciolacu.
Președintele PSD a mai precizat că nici el , nici președintele PNL - Nicolae Ciucă nu au anunțat vreun procent de majorare, iar o decizie de creștere a pensiilor va fi luată de toți liderii coaliției.
„Nici eu nici dl prim-ministru nu am inaintat niciun procent. Știu exact cine... Nu inseamna ca nu cunoaștem foarte bine cine a inaintat. Decizia cu cât vor crește pensiile va fi la mine, la domnul premier, cât și la domnul Kelemen, copreședinții acestei coaliții”, a explicat Marcel Ciolacu.
„Discutăm despre o decizie responsabilă și nu vrem să lansam in spațiul public cifre care nu se susțin pe date de buget”, a completat și premierul Nicolae Ciucă.
Președintele PNL amai făcut precizări și în legătură cu creșterile anunțate de PSD la pensii și salarii.
„Am discutat și la nivellul PNL ipoteze cu care sa venim in coalitie sa le discutăm, să le analizăm, și, desigur, o să cădem la un acord comun incat sa venim sa le prezentam cetatenilor români date concrete pe baza carora vom lua decizii”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL.
Procentul cu care vor crește pensiile românilor a fost cap de afiș pentru cele două partide mari din coaliția de guvernare, în ultima săptămână. Anunțul de majorare a pensiilor și a salariului minim făcut de ministrul Muncii - Marius Budăi a încins spiritele în coaliție. Prim-vicepreședintele PNL - Rareș Bogdan a cerut creșterea cu 16% a pensiilor, potrivit legii, nu doar cu 10%, cât a cerut PSD, și a cerut demimsia ministrului de Finanțe - Adrian Câciu dacă nu se găsesc bani pentu această creștere. În final, premierul Nicolae Ciucă a precizat că nu s-a discutat în coaliție ce a anunțat Budăi sau un alt procent, făcând aluzie la colegul său din PNL, insistând că o astfel de măsură trebuie să fie și susținută financiar.
La sfârşitul lunii august, ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat, de la Neptun, că PSD va propune în coaliţie majorarea salariului minim până la 3000 de lei, majorarea pensiei minime la 1.100 de lei şi a valorii punctului de pensie la 1.745 de lei. Ulterior, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat, după ședința de guvern de la București, că nu s-a discutat în coaliție ce a anunțat Marius Budăi.
Şeful Executivului a mai transmis atunci că astfel de măsuri trebuie să aibă susţinere în realitate, una financiară şi să existe posibilitatea bugetară de a sprijini o măsură de majorare a pensiilor şi salariilor.