Despre pericolul nuclear, prim-ministrul a spus că poate spune cu tărie că nu se va ajunge la o astfel de situaţie, şi nici măcat accidental nu trebuie să se ajungă.
”Am învăţat că aceste capabilităţi au fost construite nu pentru a fi folosite ci să joace rol de descurajare. În momentul de faţă putem considera demersul ca o retorică de descurajare specifică situaţiei de război în care se găsesc”, a spus premierul la o televiziune de știri.
”Vă spun cu toată tăria mea că nu se va ajunge la o astfel de situaţie, şi nici măcat accidental nu trebuie să se ajungă. În situaţia în care doar a rostit-o, datoria noastră este să luăm măsuri de precauţie şi să fim în măsură să protejăm populaţia”, a mai spus Ciucă.
”Se verifică permanent nivelul de radiaţii, nu există depăşiri ale nivelului de radiaţii. Guvernul este în măsură să ia decizile care se pretează în această situaţie, de precauţie, să venim şi să reacţionăm într-o prezumtivă situaţie de acest fel”, a spus premierul.
Despre pastilele de iod pe care statul ar trebui să le aibă în cazul unui pericol de radiaţii, prim-ministrul a afirmat că în prezent statul are un stoc care nu e suficient. ”Vă pot spune că în momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod. El este insuficient, motiv pentru care la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente astfel încât în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile”, a afirmat Nicolae Ciucă.
El a precizat că România trebuie să aducă în ţară substanţa activă, după care „imediat se poate trece a producţie”.