UPDATE 23:00 - Continuă luptele grele de-a lungul frontului sudic din Ucraina
De-a lungul frontului sudic - considerat probabil ca fiind principala prioritate strategică a Ucrainei, cu scopul de a rupe podul terestru al Rusiei către Crimeea prin străpungerea Mării Azov - informaţiile continuă să sugereze că forțele ucrainene și rusești sunt implicate în lupte grele, inforează CNN, potrivit Rador.
Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, comandantul Operațiunii Forțelor Comune Tavria, care operează pe o mare parte a frontului din sudul Ucrainei, a declarat sâmbătă dimineața la televiziunea ucraineană că soldații săi "alungau sistematic inamicul de pe pozițiile lor".
El a enumerat 33 de echipamente rusești distruse în ultimele atacuri ucrainene, inclusiv transportoare blindate pentru trupe, piese de artilerie și un sistem de rachete antiaeriene, printre altele.
Totuși, aceste cuvinte încurajatoare, din perspectiva Ucrainei, nu se traduc încă în liste lungi de orașe și sate eliberate, scrie CNN.
Bloggerul militar rus Ribar a afirmat, de asemenea, că ucrainenii au continuat să exercite presiuni asupra pozițiilor rusești în apropierea satului Robotine din regiunea Zaporojie, care se află la sud de Orihiv, într-o zonă care a înregistrat mici câștiguri ale forțelor ucrainene în ultima săptămână.
UPDATE 19:23 - Serviciul de grăniceri al Ucrainei confirmă că mercenari ai Wagner au sosit în Belarus din Rusia.
Serviciul de grăniceri al Ucrainei a confirmat sâmbătă că mercenari ai grupării Wagner au sosit în Belarus din Rusia vecină, transmite BBC.
DPSU spune că evaluează câţi ”militanţi” sunt în Belarus, care are, de asemenea, graniţă cu Ucraina, precum şi locaţia exactă şi obiectivele acestora.
Potrivit unei informaţii neconfirmate, un convoi de aproximativ 60 de vehicule Wagner a trecut peste graniţă în Belarus sâmbătă dimineaţa.
În iunie, revolta Wagner a contestat autoritatea preşedintelui Vladimir Putin. Un acord a pus capăt rebeliunii de 24 de ore, în care trupele au ocupat un oraş şi au marşăluit spre Moscova - renunţând la doar 200 km de capitală.
Conform acordului, luptătorilor Wagner li s-a spus că se pot alătura fie armatei obişnuite ruse, fie să meargă în Belarus, un aliat apropiat al Rusiei.
UPDATE 19:21 - Principalul obiectiv al acordului privind cerealele ucrainene nu a fost atins, estimează Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin a estimat sâmbătă că principalul obiectiv al acordului privind cerealele ucrainene, care expiră pe 17 iulie, nu a fost atins, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa, relatează AFP.
"Vladimir Putin a subliniat că obligaţiile stabilite în memorandumul Rusia-ONU privind ridicarea obstacolelor la exportul de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti nu sunt încă îndeplinite", a transmis Kremlinul într-un comunicat după convorbire.
Potrivit acestui comunicat, "principalul obiectiv al acordului, livrarea de cereale ţărilor care au nevoie, mai ales pe continentul african, nu a fost realizat".
UPDATE 14.30 Rusia investighează dacă o rachetă balistică intercontinentală nord-coreeană s-a prăbuşit în apele sale în timpul unui test de lansare efectuat miercuri, a declarat presa de stat, citat de ministrul adjunct de Externe Andrei Rudenko, transmite Reuters.
Agenţiile de presă RIA şi TASS l-au citat pe Rudenko spunând că ministerul rus al Apărării investighează, dar ”deocamdată nu avem informaţii clare că racheta a căzut în zona economică a Rusiei”. Racheta Hwasong-18 este nucleul forţei de atac nuclear al Coreei de Nord, iar testul a fost un ”avertisment practic puternic” pentru Statele Unite şi pentru alţi adversari, a afirmatt presa din această ţară.
UPDATE 13.55 Autoritățile ruse l-au reținut pe fostul ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) Mihail Poliakov, care ar fi administratorul mai multor canale populare de Telegram care acoperă politica internă a Kremlinului, potrivit celui mai recent buletin al ISW (Institutul pentru Studiul Războiului). Poliția orașului Moscova l-a reținut pe Poliakov sub acuzația că ar fi extorcat politicieni și oameni de afaceri ruși nespecificați.
Upadate 12:40 Președintele Vladimir Putin i-a dat lovitura de imagine fatală lui Evgheni Prigojin, fostul șef Wagner și cel care se considera al doilea cel mai temut personaj din Rusia, după liderul de la Kremlin. Putin a anunțat că vrea să pună un nou șef în fruntea armatei de mercenari, semnal clar că Prigojin nu era decât o simplă marionetă. Vladimir Putin speră să mențină împreună forțele mercenare Wagner sub un nou comandant și să întrerupă legăturile grupului cu Evgheni Prigojin, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului, în analiza zilnică a situației de pe fronului din Ucraina.
UPDATE 12.15 Rusia a ordonat închiderea consulatului Poloniei din orașul Smolensk, invocând acțiuni “neprietenoase”. Varșovia promite măsuri “echivalente”. Unitatea din Smolensk este unul dintre cele patru oficii diplomatice poloneze din Rusia, pe lângă ambasada de la Moscova, relatează Notes from Poland. Guvernul Rusiei a precizat că decizia a fost luată „ca urmare a acțiunilor neprietenoase ale guvernului Poloniei, care sunt de natură antirusească”. Acesta a subliniat „confiscarea ilegală a proprietății diplomatice rusești pe teritoriul Poloniei”.
UPDATE 10.50 Conducerea militară a Rusiei se va confrunta probabil cu critici tot mai mari din partea subordonaților, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian. Ministerul a dat exemplu demiterea generalului-maior Ivan Popov, care a fost eliberat de la conducere după ce a a criticat dur conducerea militară rusă într-un videoclip destinat trupelor sale și scurs în presă.
Popov, care a comandat Armata 58 de Arme Combinate, care luptă pe frontul din Ucraina, în apropiere de Zaporojie, a acuzat conducerea Ministerului rus al Apărării că „ne lovește din spate, decapitalizând cu răutate armata în cel mai dificil și intens moment”.
UPDATE 10:00 Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri în cel puțin trei sectoare ale frontului, inclusiv în vestul regiunii Zaporojie și în jurul Bahmut, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Apărarea rusă în Ucraina este „fragilă”, mai spune ISW. Volodimir Zekenski le-a vorbit vineri seara ucrainenilor despre contraofensiva care merge destul de greoi, spunând că forţele ruseşti fac tot ce pot pentru a-i opri pe soldaţii ucraineni să înainteze în sud şi în est, unde fiecare avans şi recucerire de teren, indiferent cât de mică, este importantă, scrie news.ro.
UPDATE 8:20 Mai multe explozii au fost raportate în oraşul ucrainean Zaporijjia, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timpul unei alerte de raid aerian. Potrivit postului public Suspilne, două dintre explozii s-au auzit în jurul orei 01:25. La ora respectivă, au început să sune alarmele de raid aerian în regiunile Zaporijjia, Dnipropetrovsk, Mikolaiv și Herson.
Deocamdată, nu există informaţii suplimentare. RBC notează că rușii bombardează adesea Zaporijjia şi alte localiţăţi şi oraşe din regiune, potrivit RADOR.
UPDATE 7:10
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că le-a propus luptătorilor Grupului Wagner ca un mercenar senior cunoscut sub numele de „Sedoi”, care înseamnă „căruntul” în limba rusă, să îi conducă în locul lui Evgheni Prigojin, potrivit Reuters.
Într-un interviu publicat joi seara de publicaţia rusă Kommersant, preşedintele rus a oferit detalii despre întâlnirea sa, din 29 iunie, de la Kremlin cu Prigojin şi comandanţii grupului Wagner.
UPDATE La reuniunea anuală a organizației ASEAN, miniștrii de externe din peste 20 de țări printre care și Rusia și SUA, s-au întâlnit pentru a discuta teme de securitate regională.
Declarația care a făcut valuri în mass media a fost cea a Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, care a spus că nu există niciun indiciu că Rusia ar fi dispusă să se angajeze într-o diplomație semnificativă în legătură cu războiul din Ucraina. La rândul său, șeful pentru politică externă al UE, Josep Borrell, a relatat că ministrul de externe rus, Lavrov, a respins „agresiv” apelul la retragerea trupelor din Ucraina.
Adresându-se reporterilor după încheierea discuţiilor, Blinken a spus că nu există niciun indiciu că Rusia ar fi dispusă să se angajeze într-o diplomaţie semnificativă în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. „Nu am auzit nimic de la ministrul de externe Lavrov care să sugereze vreo schimbare de direcţie în ceea ce priveşte ceea ce face Rusia în Ucraina”, a spus Blinken, adăugând că la reuniune, Rusia s-a concentrat să dea vina pe Statele Unite pentru toate problemele lumii.
În schimb, Lavrov s-a întâlnit cu diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, Wang Yi. Cele două părţi îşi vor „întări comunicarea şi coordonarea strategică”, potrivit Ministerului chinez de Externe. Separat, Wang Yi s-a întâlnit şi cu Antony Blinken.
Conform purtătorului său de cuvânt, Maria Zaharova, Lavrov nu a avut nicio intenție de a-l contacta pe omologul său american la Jakarta.
Problema stării conflictului în Ucraina a fost predominantă și nu a primit nicio soluție la această conferință. Lavrov a continuat retorica sa obișnuuită anti-SUA, și a declarat că războiul nu va înceta până când Occidentul „nu va renunța la planurile sale de a-și păstra dominația”, inclusiv „dorința obsesivă” de a învinge Rusia strategic.
Aceste întâlniri au avut loc în timpul unei perioade tensionate în regiune, aceasta fiind marcată de lansările de rachete ale Coreei de Nord, rivalitatea SUA-China, dar și de criza care continuă să aibă loc în Myanmar. Însă pe lângă acestea, războiul din Ucraina a continuat să fie o problemă fără soluție.
Citește și: Prima apariție a lui Prigojin după marea revoltă: în chiloți, pe un pat de campanie