Frunzele de dafin sunt foarte bogate în uleiuri esenţiale ce le conferă proprietăţi medicinale miraculoase. În zilele noastre dafinul este recunoscut pentru efectele sale antiseptice, antivirale şi bactericide, scrie frunza-verde.ro, conform Publika TV.
Este un remediu eficient împotriva plăgilor, aftelor şi abceselor dentare, și este considerat un sedativ natural. Infuzia are o acţiune beneficǎ asupra sistemului nervos, aducând echilibrul în caz de anxietate sau depresie. Stimuleazǎ digestia, creşte pofta de mâncare, combate fermentaţia. Este recomandat ca un expectorant foarte preţios în răceli şi bronşite. Scade febra și sunt folosit cu succes în combaterea bronşitelor, laringitelor, faringitelor şi gripei. De asemenea frunzele de dafin combat:
Digestia grea (atonie digestiva) – Se pune în mâncare 1-2 frunze de dafin. Se face tratament naturist cu foi de dafin vreme de o lună cu câte trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, câte una dimineata, la prânz și seara. Cei care au încercat această metodă de fortificare a digestiei cu frunze de dafin spun că efectele de întărire a digestiei sunt remarcabile.
Durerile de stomac: O altă rețetaă care ajută și pentru combaterea durerilor stomacale: 2 frunze de dafin se fierb 4-5 minute împereună cu 5-6 cuişoare. Se consumă 2-3 căni pe zi. Efectul curativ ar trebui să se vadă foarte repede.
Infecţiile intestinale – se ia după fiecare masă câte o linguriţă cu ulei de dafin ajutând astfel la distrugerea germenilor patogeni din intestine şi la calmarea durerii.
Intoxicaţiile – 15 – 25 frunze de dafin se pun la 200 ml de apă clocotită. Se acopera infuzia 15 minute iar apoi se strecoară. Aceasta infuzie cu foi de dafin are efect antivomitiv imediat. Ca acest preparat să aibă efect trebuie băut dindată.
Totodată frunzelor de dafin le-au fost atribuite şi virtuţi diuretice şi antireumatice. Pulberea din frunze de dafin poate scǎdea febra. Este folosit cu success în dispepsie, balonare şi gastro-enterite.