Neuropatie periferică
Neuropatia periferică afectează extremele corpului, picoarele și brațele și apare ca o complicație a diabetului. Când neuropatia periferică afectează picioarele, începe să devină complicat menținerea echilibrului sau mersul pe jos.
Dacă ai diabet, este important să îți verifici picioarele zi de zi, pentru că leziunile nervilor și circulația slabă pot întârzia vindecarea, ducând la infecții periculoase. Lăsată netratată, o infecție se poate răspândi, ajungându-se până la pierderea unui picior sau a unei părți a piciorului. Neuropatia diabetică sau distructia nervoasă este una dintre cele mai grave complicații ale diabetului, care se manifestă prin leziuni ale nervilor. Diabetul poate afecta un singur nerv sau o întreagă rețea de nervi, în moduri diferite. Studiile au arătat că peste 60% dintre persoanele cu diabet zaharat vor dezvolta la un moment dat și neuropatie diabetică.
Neuropatie vegetativă
Acest tip de neuropatie afectează nervii de care depind anumite organe sau funcții ale organismului: inima și vasele de sânge, sistemul digestiv, tractul urinar, organele sexuale, glandele sudoripare și ochii.
Neuropatie proximală (amiotrofia diabetică)
Neuropatia proximală se manifestă prin crize acute de durere în zona picioarelor. Efectele dureroase se simt de obicei în coapse, șolduri și în zona mușchilor fesieri.
Neuropatie focală
Neuropatia focală apare din cauza unor probleme cu stomacul, ochii, mușchii faciali, urechile, pelvisul și partea de jos a spatelui, pieptul, coapsele, picioarele. Se poate să simți de asemenea dureri în fluierul piciorului, în osul acestuia, sau în mâini ori la încheietura mâinii, unde comprimarea unui nerv duce la afecțiunea cunoscută drept sindrom de tunel carpian. De obicei apare brusc, dar se poate vindecă fără a provoca efecte de durată. Neuropatia focală este una dintre cele mai ușoare forme de neuropatie.
Care sunt factorii de risc pentru neuropatie?
Dincolo de factorii genetici sau de anumite accidente care pot surveni de-a lungul vieții, o mare parte dintre diferitele forme de neuropatie au ca și cauzalitate o legătură directă cu o mulțime de factori precum: abuzul de droguri, alcoolismul, chimioterapia poate avea aceste efecte, anumite medicamente de care se face abuz în special medicamentele sistemice și cele pe bază de statine, expunerea la anumite toxine ( diferite subsțante inhalate sau ingerate pentru combaterea gândacilor, șobolanilor), plumb, mercur, adezivi, solvenți sau arsenic.
Totodată, s-au inregistrat cazuri de neuropatii determinate de un deficit masiv al unor vitamine precum Vitamina B12 și Vitamina E, dar și alte boli au ca simptom diferite forme de neuropatie precum : lupus, boala Charcot-Marie-Tooth, artrită reumatoidă, hepatita, vasculita, hipotiroidism și SIDA.
Cum se poate preveni neuropatia?
Dacă simți că ai probleme cu circulația periferică poți folosi Urimil. În plus, persoanele care suferă de neuropatie periferică și care deja se confruntă cu amorțeală, senzație de arsură la nivelul mușchilor, furnicături și durere în brațe, palme, picioare și tălpi, e timpul să caute ajutorul unui medic specialist.
Totodată, medicii recomandă zilnic exerciții fizice ușoare pentru mișcarea articulațiilor și mobilitatea oaselor. La fel de important este ca persoanele care au forme ușoare de diabet să poarte încălțăminte adecvată, de preferat cu branțuri ortopedice care au inserate pernuțe în zona călcâiului, confecționate din gel cu silicon. Dacă nu ai timp să mergi la sală, e important să mergi zilnic pe jos 30 de minute. E important să ai o alimentație echilibrată și să optezi pentru alimente care se pot procesa ușor de către organism.