Ministrul Nelu Tătaru a explicat, luni seară, la un post TV, cum se gândesc autoritățile să pregătească întoarcerea elevilor la școală în siguranță.
„În acest moment nu văd un motiv (...) să nu înceapă un an școlar. Dar vor începe cu anumite precauții (...) într-un context pandemic de transmitere comunitară. Avem scenarii și pentru o accelerare a numărului de cazuri, dar și pentru o conduită normală, dacă respectăm niște reguli și dacă în două – trei săptămâni o să vedem o cădere a acestei pante”, a declarat Nelu Tătaru.
Unul din scenariile pentru începerea școlii în toamnă prevede alternanța celor care merg, fizic, la cursuri, cu cei care rămân acasă pentru cursuri online.
„De exemplu, vor fi doar o treime din elevii care merg, celelalte două treimi vor fi acasă, online și se vor roti aceste două treimi”, a explicat, luni seară, ministrul Sănătății.
Și ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, săptămâna trecută, pe 16 iulie, că „putem începe anul școlar pe 14 septembrie, dacă situația epidemiologică nu este gravă”. Ministrul a precizat că toate deciziile pe care le va lua MEC în ceea ce priveşte desfăşurarea noului an şcolar 2020-2021 vor ţine cont de recomandările Ministerului Sănătăţii (MS) şi de situaţia epidemiologică.
Anisie a precizat că dacă situația epidemiologică nu va fi atât de gravă, revenirea la școală va fi cu reluarea cursurilor în unitățile de învățământ, din toamnă. În același timp, un alt scenariu va fi „acela hibrid, în care unii vor fi fizic în clasă, iar alţi elevi vor urmări în acelaşi timp cursurile de acasă în sistem online, urmând ca după aceea să alterneze grupurile de elevi. (...) Şi un alt treilea scenariu este acela în care vom învăţa numai online, dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte gravă".
Scenariul la care se gândesc autoritățile române ține cont și de recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, care a transmis săptămâna trecută că redeschiderea școlilor și revenirea copiilor la cursuri se va face numai dacă transmiterea comunitară este controlată și înregistrează un nivel scăzut.