Realitatea PLUS a dezvăluit, în mai multe emisiuni, zeci de dovezi ale unor licitații câștigate la minut. La începutul pandemiei, o firmă despre care s-au făcut mai multe dezvăluiri a câștigat un contract la Institutul Clinic Fundeni - este vorba despre faimoasa "licitație la minut" în care spitalul a publicat anunțul la ora 14:58 de minute, la 14:59 a venit oferta Vavian Trading, singura participantă de altfel, iar un minut mai târziu a fost declarată câștigătoare.
Potrivit dezvăluirilor Realitatea PLUS, în aceeași zi, pentru un alt contract, firma și spitalul au încheiat o înțelegere tot în mai puțin de un minut, așa cum arată datele de pe portalul licitațiilor publice.
Achiziții dubioase, în Sănătate: contracte cu statul, date în 60 de SECUNDE!
Prezent, luni seara, la Realitatea PLUS, în emisiunea "Legile puterii", ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și-a exprimat speranța ca cei care dețin astfel de informații-dovezi ale corupției să le sesizeze organelor abilitate.
"În contextul în care aceste spitale sunt în subordinea Ministerului Sănătății și putem face acest lucru, chiar recomand ca cei care dețin astfel de informații să ne facă sesizări. Putem trimite și Corpul de control, iar în urma controlului nostru să putem face și acele concluzii care vor merge către acele autorități în domeniul corupției. Chiar încurajez acest lucru, iar în condițiile în care au și alte informații vizavi de spitalele autorităților locale, le recomand în continuare să facă aceste sesizări la autoritățile care se ocupă de corupție", a declarat Nelu Tătaru, în emisiunea "Legile puterii".
Întrebat dacă se teme că cei care fac averi din astfel de manevre îl vor împiedica să-i îndepărteze de la butoane, Tătaru a replicat: "Sunt un ministru care vine din prima linie. Sunt un chirurg care vine dintr-un spital de provincie și știu că acolo voi reveni. Cred că acele condiții de unde am plecat și unde mă voi întoarce mă fac să iau această atitudine în acest moment. Cred că este timpul să facem ordine, să facem reformă în sistemul medical românesc - plecând de la legislație, management, administrație. Dacă nu vom face acest lucru, vom avea în continuare tragedii. Tragediile se nasc din corupție, se nasc din neasigurarea unui act medical de calitate sau forțarea unui corp medical să-și desfășoare activitatea în condiții de nesiguranță, nesiguranță care se transferă și pe pacienți."
"Este un moment în care toți trebuie să intervenim, toți cei care asigurăm asistența medicală, toți cei care lucrăm în sistemul medical, toți cei care beneficiază de sistemul medical din România, pacienți, medici, aparținători, trebuie să intrăm în această luptă în care vrem să schimbăm un sistem. Nu putem doar noi, corpul medical. Suntem cei care, după cum vedeți, în pandemie ne întindem după numărul de cazuri, ne extindem ca număr de paturi, dar dar suntem aceiași pe care-i vedem. În condițiile în care lucrăm în anumite condiții pe care le știm de 30 de ani vrem să schimbăm ceva pentru noi, pentru siguranța pacienților noștri și pentru copiii noștri. Cred că este momentul în care ar trebui să punem STOP", a punctat Nelu Tătaru.