Liderii celor trei partide negociază în aceste zile împărțirea funcțiilor de premier și de președinte al Camerei Deputaților și al Senatului în viitorul Parlament care se va reuni luni, 21 decembrie, în noua componență rezultată după alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Coaliția viitoarei guvernări a promis că Guvernul va fi instalat până la finalul anului după ce negocierile de joi s-au încheiat fără niciun rezultat. A treia întâlnire pentru a ajunge la un consens va avea loc mâine, vineri, la Vila Lac, de la ora 9.00.
O nouă variantă a USR-PLUS și UDMR - cedarea unor ministere
Deși, oficial, cele trei partide susțin că toate variantele rămân pe masă, negocierile de joi nu s-au axat numai pe împărțirea funcțiilor de premier și a celor două Camere din Parlament. USR-PLUS și UDMR au pretenția să le fie cedate mai multe ministere din următorul Guvern, pentru ca împărțirea să fie „echitabilă” între cei trei, în cazul în care Florin Cîțu va fi premier iar Ludovic Orban șef al Camerei, relatează Realitatea PLUS.
După eșecul negocierilor, președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat joi că s-a stabilit reluarea acestora.
„Am decis să continuăm discuţiile pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui Guvern. Nu am stabilit un termen limită. Am stabilit să continuăm discuţiile. Vom comunica rezultatul pe măsură ce se ajunge la înţelegere pe diferite teme. Variantele sunt pe masă”, a declarat, joi, Ludovic Orban, la ieșirea de la negocieri.
Ulterior, la sediul PNL, Ludovi Orban a mai declarat că discuțiile vor fi reluate vineri dimineață de la ora 9.00 se întrunește echipa de negociere politică pentru formarea viitorului Guvern. Liderul PNL a mai spus că s-a convenit analizarea tuturor variantelor avute pe masă de toate cele trei partide pentru „a decide asupra celei care va duce la cea mai bună funcționare a coaliției”.
Liderul USR, Dan Barna, a anunțat că echipele celor trei partide vor începe să lucreze împreună pentru programul de guvernare, prima întâlnire fiind astăzi, joi, de la ora 17.00.
„Colegii noştri vor reîncepe să lucreze împreună tocmai pentru că programul de guvernare e prioritatea principală a acestei coaliţii. Astăzi (joi - n.red.), de la ora 17.00, colegii vor începe să lucreze. Mâine (vineri - n.red.) vor continua discuţiile şi pe partea politică. Fiecare partid şi-a exprimat mandatul. În întâlnirea de astăzi (joi - n.red.), fiecare dintre părţi şi-a exprimat o anumită flexibilitate. Suntem dispuşi să găsim o soluţie care să facă o coaliţie stabilă”, a declarat, joi, Dan Barna.
La rândul lui , președintele UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat că toate soluţiile „rămân” pe masă şi este convins că până la finalul anului acesta va fi instalat noul Guvern.
„Singura soluţie bună pentru România e această majoritate formată cu PNL, USR-PLUS şi UDMR. Toate soluţiile rămân pe masă, din punct de vedere politic. Sunt convins că până la sfârşitul anului vom avea un Guvern funcţional, fiindcă intenţia noastră e să avem o guvernare responsabilă şi eficientă. Toate soluţiile rămân pe masă, vom găsi cea mai bună soluţie pentru România”, a declarat, joi, Kelemen Hunor.
Joi a avut loc a doua rundă de negocieri pentru formarea guvernului după ce partidele din coaliție au intrat în impas la sfârșitul săptămânii trecute. Cele trei partide au discutat despre cel puțin cinci variante pentru formarea viitorului Guvern și împărțirea celor două funcții de conducere a Camerelor Parlamentului.
Variantele PNL
Președintele PNL, Ludovic Orban, a mers joi la negocieri cu un mandat flexibil și le-a cerut partenerilor de coaliție să dea dovadă de repsect și să încerce să ajungă la un consens pentru a fi instalat deja un guvern în preajma sărbătorilor.
Astfel că liberalii pun pe masa negocierilor două nume pentru viitorul Executiv: Ludovic Orban sau Florin Cîțu, dar și alte două pentru șefia celor două Camere ale viitorului Parlament.
Prima variantă este cea cu revenirea lui Ludovic Orban pe prima poziție în viitorul Executiv și Florin Cîțu - șef al Senatului.
A doua variantă propusă de liberali este cu Florin Cîțu în fruntea Guvernului, fiind deja premier desemnat și de președintele Klaus Iohannis de săptămâna trecută, și cu Ludovic Orban la șefia Camerei Deputaților.
Propunerile USR-PLUS
Pe de altă parte, USR-PLUS nu este de acord cu revenirea lui Orban la Guvern, iar numirea lui Florin Cîțu ca premier presupune ca Orban să preia și șefia Camerei, care este revendicată și de Dan Barna.
A doua variantă propusă de USR-PLUS este Dacian Coloș premier, situație în care șefia celor două Camere ar reveni liberalilor.
Varianta UDMR
La rândul lor, cei din UDMR cer șefia Senatului.
UDMR a transmis că ar fi de acord cu variantele propuse de PNL, dar, dacă ar fi un premier liberal, atunci șefia celor două Camere ar trebui împărțită între ceilalți doi parteneri de coaliție, spun aceștia. Astfel că dacă șefia Camerei este dorită de USR-PLUS, atunci UDMR să aibă șefia Senatului.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va avea o a doua rundă de negocieri pentru formarea guvernului, după ce luni, 14 decembrie, discuțiile de la Cotroceni nu au reușit să indice o variantă comună de premier, din partea mai multor partide.
Președintele a anunțat miercuri că sunt șanse mici să avem un Guvern instalat până la Crăciun. Acesta a mai spus și că va convoca o nouă rundă de consultări imediat ce „se cristalizează” o soluție în urma negocierilor coaliției de centru-dreapta
„Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun. Negocierile sunt însă negocieri. Ele merg uneori bine și rapid, după care se opresc. Nu cred că e bine să îi impingem de la spate”, a declarat Iohannis.
„Să avem puțin rabdare. Și pentru mine este important să se formeze relativ repede un guvern pentru a gestiona pandemia, să avem un guvern care se bazează pe o majoritate solidă în Parlament”, a completat președintele.