Leonard Bărăscu, liderul Sanitas, a afirmat după negocierile eşuate de vineri de la Guvern că săptămâna viitoare urmează să mai aibă loc o întâlnire cu reprezentanţii Executivului, urmând ca pe 19 octombrie să fie organiza un protest de amploare în Bucureşti.
"Nu se poate aplica Legea 153 (Legea Salarizării, n.r.) fără transferul contribuţiilor de la angajator la salariat pentru că nu sunt bani și trebuie să se aplice transferul de contribuții", a precizat acesta.
Conform acestuia, în urma acestui transfer la buget se vor câştiga în jur de 20 de miliarde de lei.
În ceea ce priveşte o posibilă majorare salarială care să compenseze transferul contribuţiilor, liderul Sanitas a spus că 5% nu e suficient. "Nu cred că 5% este mulțumitor pentru cineva", a completat acesta.
Leonard Bărăscu a mai afirmat că nici pe sporuri nu s-a rezolvat nimic. "Vom discuta săptămaâna viitoare cu Ministerul Muncii", a spus liderul de sindicat.
Bogdan Hossu — președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) a explicat, de asemenea, că vor exista consecinte pentru privaţi. "Deja mă îngrozesc, va fi o mare păcăleală pentru cetăţeni", a spus acesta, explicând că Guvernul nu doreşte să găsească o altă soluţie şi că insistă pe transferul contribuţiilor.
"Trebuie să ia o parte din bani de la salariaţi să acopere găurile din buget", a spus acesta.
Hossu a mai spus că Guvernul a încercat să santajeze sindicatele: "Nu vreţi să acceptaţi transferul anulăm Legea Salarizării, ceea ce nu este normal pentru că nu s-a pus problema ca acestea să vină la pachet".
Patronatele ţin cu Guvernul
Reprezentanţii patronatelor au afirmat, după negocierile de la Guverm că veniturile nu vor fi afectate după transferul contribuţiilor. "Angajatorii nu vor dori să afecteze salariile angajatului. Nu asta este intenţia mediului de afaceri.
Am primit draft-ul de lege, îl vom analiza", a spus aceştia, explicând că s-a făcut o simulare pe baza salariului minim pe economie şi în urma transferului în unele cazuri de va înregistra şi o creştere a veniturilor de natură salarială.
O delegație formată din reprezentanții principalelor confederații sindicale a intrat, vineri dimineață, la discuții cu premierul Mihai Tudose, la sediul Guvernului.
Din delegația sindicală prezentă la Guvern fac parte: Bogdan Hossu — președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel Alfa, Simion Hăncescu — președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Leonard Bărăscu — președintele Federației SANITAS și Anton Hadăr — președintele sindicatului Alma Mater.
Din delegaţia Guvernului fac parte premierul Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, al Finanţelor, Ionuţ Mişa, şi al Sănătăţii, Florian Bodog.
În acelaşi timp, astăzi, de la ora 11.00, sindicaliştii Sanitas au început protestele în faţa Ministerului Finanţelor.
Discuţii între sindicate şi Executiv au avut loc şi miercuri, când câteva mii de persoane au protestat în faţa Guvernului.
"Nu ne gândim, nu s-a luat decizia renunţării la acest transfer. Găsim o soluţie de compensare sau de implementare a legii salarizării", a declarat Mihai Tudose după discuţii.
Guvernul ar putea renunța la transferul contribuțiilor la angajator pe fondul protestelor sindicaliștilor. Sindicaliștii reclamă faptul că noul sistem de impozitare pregătit i-ar lăsa cu venituri mai mici din 2018.
Premierul Mihai Tudose a precizat că se caută soluții pentru ca salariile din 2018 să-i mulțumească pe sindicaliști. Una dintre variante ar fi o compensare prin legea salarizării și renunțarea la transferul contribuțiilor sociale
Pe de altă parte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea spune că nu se poate aplica legea salarizării fără transferul contribuțiilor. "Poate facem altceva și mărim cu 5%", a precizat şeful PSD.