Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a început să emită facturile pentru luna mai, la doar câteva zile după ce a emis și facturile pe luna aprilie.
Emiterea facturilor vine după o pauză în care compania nu le-a mai trimis clienților facturi din luna iunie, când în doar patru zile au fost emise cele pentru lunile ianuarie, februarie și martie.
Sâmbătă, 5 august, Hidroelectrica a trimis facturile pentru luna mai, după ce pe 1 august a emis facturile pentru luna aprilie.
Cu ce preț se vor vinde acțiunile Hidroelectrica
Conform companiei, aceste întârzieri au fost cauzate de implementarea unui nou soft de gestiune a clienților, dar și de modificările consecutive din legislație care au avut impact asupra modalității de calcul a energiei livrate clienților. Așadar, schimbările legislative care s-au produs în perioada respectivă au avut un impact major asupra facturilor emise, cu vârful modificărilor atins în luna decembrie când a fost introdusă, pentru două săptămâni, declarația pe proprie răspundere pentru locul principal de consum, unde să fie aplicat tariful plafonat. Cu toate acestea, decizia de eliminare a declarației pe proprie răspundere a fost luată la doar câteva zile de la intrarea în vigoare a legii care stabilea necesitatea ei.
În urma întârzierilor și a problemelor de facturare, Hidroelectrica a fost amendată cu 400.000 de lei de către ANRE. Această sancțiune a fost aplicată tocmai pentru neemiterea la timp a facturilor.
Pe data de 23 iunie, preşedintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, afirma că în săptămâna respectivă au fost emise peste un milion de facturi preciza că într-o lună sau două lucrurile vor intra într-un făgaş normal.
Avocatul Gheorghe Piperea, dezvăluiri despre listarea la bursă a Hidroelectrica
“Foarte curând vom ajunge la zi. Ritmul de emitere este unul care să nu pună o presiune extrem de mare pentru consumatori de aceea există o anumită secvenţialitate cu privire la transmiterea facturilor. Ceea ce vă pot spune este că doar săptămâna asta s-au emis peste un milion de facturi.
Din punct de vedere al capacităţii tehnice, suntem funcţionali la capacitate maximă şi la parametri maximi cu noile sisteme informatice. Este o chestiune de ordin comercial în relaţia cu clienţii să nu punem o presiune foarte mare, dar într-o lună, două lucrurile vor fi practic intrate într-un făgaş normal. Sperăm să nu surprize de ordin legislativ care să ne pună în situaţia de a trebui să implementăm diverse lucruri”, a declarat, la acea dată, preşedintele directoratului Hidroelectrica.
Clienții care nu pot face față tăvălugului facturilor pot opta, pentru eșalonarea plăților, dar înainte trebuie să completeze o cerere.
În luna iulie, compania a listat un pachet de aproape 20% din acțiuni la Bursă, acestea făcând parte din portofoliul Fondul Proprietatea, statul român deținând în continuare 80% din acțiuni, prin intermediul Ministerului Energiei. În ciuda acestor probleme de facturare și de gestionare a clienților, Hidroelectrica rămâne cel mai mare producător de energie din România și continuă să facă investiții importante pentru a asigura o furnizare de energie electrică stabilă și corespunzătoare pentru toți clienții săi.