Preşedintele executiv al CNMT, Sandor Krisztina, a depus joi, alături de liderul filialei Mureş a CNMT, Cseh Gabor, şi de cel al PPMT Mureş, Portik Vilmos, la Judecătoria Târgu Mureş, o contestaţie la amenda de 30.000 de lei primită, în luna decembrie, de la Poliţia Locală Târgu Mureş, pentru arborarea steagului "Ţinutului Secuiesc" pe sediu.
După depunerea contestaţiei, Sandor Krisztina a declarat presei că liderii organizaţiei consideră că amenda a fost nelegală, întrucât steagul "Ţinutului Secuiesc" este un simbol al comunităţii şi nu un "steag publicitar" şi că nu există niciun motiv legal pentru sancţiune, nici pe plan intern, nici internaţional.
Aceasta a susţinut că ar fi fost vorba despre un "abuz" din partea şefului Poliţiei Locale din Târgu Mureş, Valentin Bretfelean, iar împotriva lui sau a instituţiei "se intenţionează depunerea unei plângeri penale pentru abuz în serviciu".
În replică, Valentin Bretfelean a declarat corespondentului MEDIAFAX că reprezentanţii CNMT "elucubrează".
"Elucubrează, poate erau sub influenţa lui Bachus, că altfel nu-mi explic declaraţiile acestea. Eu nu dau dispoziţie agenţilor mei cine să fie sau nu amendat. Nu sunt agent constatator, noi aplicăm cam 12.000 de sancţiuni pe an. Legea e explicită şi trebuie aplicată. Dacă mă dau în judecată pentru ce am spus, îi voi da şi eu, pentru hărţuire, calomnie, ofensă adusă autorităţii", a spus acesta.
În luna decembrie, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a fost amendat cu 30.000 de lei de către Poliţia Locală din Târgu Mureş, pentru arborarea steagului "Ţinutului Secuiesc" pe sediu, acesta fiind considerat un "steag publicitar".
Amenda a fost dată de Poliţia Locală din Târgu Mureş după ce reprezentanţii Partidului Civic Maghiar (PCM), ai Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au fost avertizaţi încă din 31 octombrie că sunt pasibili de amenzi între 30.000 şi 50.000 de lei dacă nu demontează de pe sediu steagul "Ţinutului Secuiesc" în termen de 48 de ore.
Valentin Bretfelean spunea că amenda s-a aplicat CNMT, deşi în sediul respectiv funcţionează şi PPMT, întrucât această organizaţie a închiriat clădirea. În ceea ce priveşte PCM, reprezentanţii acestuia au înlăturat steagul, iar între timp şi-au schimbat sediul, fără a mai arbora niciun steag.
La sfârşitul lunii octombrie, Poliţia Locală din Târgu Mureş a transmis adrese către formaţiunile politice din municipiu în care le cerea să se conformeze prevederilor Legii 75/1994, care arată că "drapelul României se arborează în mod permanent la sediul partidelor politice", precum şi ale Legii 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, care arată că "durata de menţinere a steagurilor publicitare va fi de maximum 30 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu încă o perioadă de 30 de zile".
Atât reprezentanţii PCM, cât şi cei ai CNMT şi ai PPMT au reclamat apoi, în conferinţe de presă, adresa remisă de Poliţia Locală Târgu Mureş, arătând că nu sunt dispuşi să demonteze de pe sedii steagul "Ţinutului Secuiesc", care "simbolizează unitatea maghiarilor din Ardeal".