Angajaţii germani profită la maximum de munca de acasă în comparaţie cu alte ţări europene, potrivit unui studiu publicat marţi de Institutul ifo din Munchen.
Munca de acasă, telemunca, s-a dezvoltat foarte mult odată cu pandemia de coronavirus, în ultimii trei ani. În Europa, Germania are ocupă o poziție de top la munca efectuată de angajați de acasă, în telemuncă.
În comparație cu alte țări europene, angajații germani pot și doresc să lucreze de acasă într-o măsură foarte mare.
Potrivit studiului ifo Munchen, Germania s-a clasat pe locul al doilea dintre 17 ţări europene, cu o medie de puţin peste o zi de telemuncă pe săptămână. Singura ţară în faţa ei din Europa a fost Regatul Unit, cu 1,5 zile, relatează agerpres.ro.
Cercetătorul Ifo Mathias Dolls, care se numără printre autorii studiului, a precizat că nu există o explicaţie simplă pentru diferenţe. Mixul economic al industriilor din diferite ţări, gradul de digitalizare, dar şi experienţa lockdown-urilor din perioada pandemiei de coronavirus ar putea juca de asemenea un rol.
„Vedem că angajații apreciază cu adevărat oportunitatea de a lucra de acasă. Cu toate acestea, există un decalaj între numărul de zile de telemuncă dorit de angajați și numărul de zile de muncă la domiciliu planificate de angajatori”, a mai spus Dolls, potrivit presei germane.
În medie, la nivel mondial, angajații doresc cu 0,8 zile în plus de telemuncă decât planifică angajatorii lor. Iar în Germania, această diferență este puțin mai mică, cu puțin peste 0,6 zile. În medie, cei aproximativ 2.500 de respondenți din Germania ar dori să aibă aproximativ 1,8 zile de telemuncă pe săptămână.
Potrivit studiului Institutului ifo Munchen, dintre cele 34 de ţări chestionate la nivel mondial, Canada cu 1,7, Statele Unite cu 1,4 şi Australia cu 1,3 zile pe săptămână sunt înaintea Germaniei. Media este de puţin sub 0,9 zile.
Iar în Europa, Finlanda şi Ţările de Jos au de asemenea aproximativ o zi pe săptămână. În Austria este de 0,8 zile, în Polonia şi Italia, de 0,7, iar în Franţa şi Danemarca, de 0,6.
Studiul, care se bazează pe un sondaj al angajaţilor cu normă întreagă la nivel mondial, a arătat că foarte puținni angajați lucrează de acasă în special în Coreea de Sud - cu 0,4 zile, precum şi în Japonia şi Grecia, cu 0,5 zile de telemuncă.
Peste 42.000 de angajaţi cu normă întreagă au fost chestionaţi între aprilie şi mai 2023 pentru acest studiu.