Ziua de 9 martie este cunoscută ca ziua de mucenici sau ziua de măcinici, în calendarul popular. În amintirea celor 40 de mucenici din Sevastia, în zona Moldovei se pregătesc cornuri pufoase din aluat de cozonac, împletite și modelate sub forma cifrei 8.
După coacere, sunt glazurate cu miere și presărate cu miez de nucă. Acestea reprezintă mucenicii moldovenești.
În Dobrogea și în Muntenia, mucenicii se prepară de dimensiuni foarte mici, tot sub forma cifrei 8, însă aceștia se fierb în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă măcinată. Se spune că fiertura acestor mucenici simbolizează lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
Mucenici pufoși din aluat de cozonac – Ingrediente
Pentru prepararea acestor mucenici pufoși, ai nevoie de ingrediente clasice, pe care le folosești la aluatul de cozonac. În locul ingredientelor pentru umplutura cozonacului, ai nevoie de alte ingrediente pentru glazurarea mucenicilor.
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg făină
- 50 gr drojdie proaspătă
- 150 gr zahăr
- 3 gălbenușuri de ouă medii
- un praf de sare
- 450 ml lapte
- 100 ml ulei
- coajă rasă de lămâie și de portocală
- 2 lingurițe cu esență de vanilie.
Ingrediente pentru glazurat:
- 250 ml apă
- 100 gr miere
- coaja de la o lămâie
- 300-350 gr nucă măcinată.
Mucenici pufoși din aluat de cozonac – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluatul de mucenici. Ca în cazul aluatului pentru cozonac, ingredientele se aduc pe masa de lucru și se lasă un timp la temperatura camerei, pentru a se mai încălzi.
Trece făina prin sită în bolul de frământare, chiar de două ori, pentru a fi mai aerată. Amesteca drojdia cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald, până când se diluează și compoziția devine omogenă.
Pune gălbenușurile într-un bol și adaugă peste ele sarea, zahărul și cojile de citrice răzuite fin.
Cum prepari aluatul pentru mucenici
În timp ce drojdia se activează în bol, amestecă gălbenușurile cu ingredientele din celălalt bol până când obții o compoziție cremoasă și deschisă la culoare. Adaugă uleiul și esența și omogenizează compoziția.
În bolul cu făină creează un loc adânc la jumătate. Pune acolo maiaua de drojdie și compoziția de gălbenușuri. Peste acestea toarnă treptat laptele cald în timp ce amesteci energic toate ingredientele din bol. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la loc cald pentru aproximativ o oră. În acest timp, aluatul își va dubla volumul.
Cum formezi și coci mucenici pufoși din aluat de cozonac
După dospirea suficientă a aluatului, împarte-l în 20 de bucăți. Modelează fiecare bucată de aluat în șnururi, pe masa unsă cu ulei. Apoi, împletește câte două șnururi și formează din împletitură cifra 8.
Așază mucenicii împletiți în tava acoperită cu hârtie de copt, la distanțe de 2-3 cm. Acoperă-i cu folie sau cu un ștergar curat și mai lasă-i la temperatura camerei timp de 30-40 de minute.
Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune tava în cuptor și coace mucenicii pentru 20-30 de minute sau până când sunt frumos rumeniți la suprafață.
Cum prepari siropul și glazurezi mucenicii
Punem apa într-un vas, pe foc, și adaugă coaja de lămâie. Fierbe apa doar atât cât să se aromatizeze, apoi stinge focul și las-o să se tempereze timp de 12-15minute. În acest interval de timp se vor tempera și mucenicii copți.
Adaugă mierea în apa aromată și amestecă bine până când aceasta este dizolvată. Apoi, toarnă câte puțin sirop peste mucenicii din tavă, până vor fi însiropați suficient. Unge-i cu puțină miere ușor diluată cu puțin sirop și presară peste ei din abundență, miez de nucă tocat mai grosier.
Lasă delicioșii mucenici pufoși din aluat de cozonac să se odihnească puțin pentru a se însiropa, apoi pot fi serviți.