Fumatul reprezintă o problemă de sănătate ce afectează populația de pe întreg globul, cauzând aproximativ cinci milioane de decese, anual. Cu toate acestea, există foarte puține informații cu privire la fumatul ocazional pe termen lung, astfel că, de multe ori, acesta este considerat o variantă sigură.
Studiul condus de Maki Inoue-Choi, de la National Cancer Institute, arată că fumatul în context social implică aceleași riscuri de hipertensiune și colesterol ridicat ca și fumatul regulat. Însă, pentru a stabili cu exactitate în ce măsură, acesta a analizat separat la ce pericol te expui dacă fumezi mai puțin de o țigară pe zi sau între una și zece tigări pe zi.
La studiu au luat parte 290.215 adulți vârstnici (aceștia având între 59 și 82 de ani), care au completat un chestionar al National Institutes of Health în 2004-2005. Chestionarul a avut în vedere aflarea obiceiurilor cu privire la fumat în trecutul fiecărui individ. La momentul efectuării chestionarului, 7,7% erau fumători, 53,9% erau foști fumători, iar 38,4% nu fumaseră niciodată.
În comparație cu nefumătorii, cei ce fumau ocazional aveau un risc crescut de deces, iar asociațiile erau evidente în cauzele de deces legate de fumat, în special cancerul pulmonar.
„Cei ce au fumat ocazional de-a lungul vieții aveau, însă, riscuri din ce în ce mai mici de deces, în funcție de vârsta la care s-au lăsat de fumat", a declarat Inoue-Choi.
Cu alte cuvinte, studiul demonstrează că nu există o limită sigură în privința fumatului. După cum ai observat, și o singură țigară pe zi îți poate pune viața în pericol, fără ca tu să știi.