De exemplu, în Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua cadourilor și a activităților caritabile.
În Germania, copiii îl văd pe Moș ca un bătrân care poartă un sac în spate și umblă cu o nuielușă în mână.
Pe lângă tradiționalele dulciuri din ghetuțe, cei mici mai pregătesc și o scrisoare pentru Sfântul Nicolae și câțiva morcovi pentru caii moșului. Mai mult de atât, în unele zone din Germania, copiii se costumează în Moș Nicolae și colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri.
În Franța vine și Moș Nuieluță
Pe de altă parte, copiii din Franța lasă pentru Moș Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgărușul lui morcovi și puțin zahăr. Pe 6 decembrie, cei mici primesc ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor.
În Franța, Moș Nicolae călătorește alături de Pere Fouettard (Moș Nuielușă)
În unele zone, copiii știu că Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș, alături de Pere Fouettard (Moș Nuielușă), înveșmântat în negru. În vreme ce Moș Nicolae le aduce daruri, Pere Fouettard este cel care îi pedepsește pe copiii care nu au fost cuminți.
Copiii din Belgia își așază ghetuțele în fața ușii și, la fel ca micuții francezi, pregătesc un pahar de vin pentru moșul, morcovi și zahăr pentru calul lui. Aici, micuții îl așteaptă și pe însoțitorul său, Hoseker.
Și în Austria nuiaua face parte din tradiție
În Austria, copiii știu că Moș Nicolae călătorește alături de Krampus, care ține în mână o nuia cu care-i amenință pe micuții care nu au dat ascultare părinților.
În ajun de Moș Nicolae, copilașii din Italia așază pe o farfurie scrisorile în care-și notează toate dorințele. Cei mici promit lui Moș Nicolae că vor fi cuminți în anul care va veni. În schimbul scrisorilor, ei primesc dulciuri și fructe.
Tot în Italia există și obiceiul numit Rito delle nubili (ritualul celor necăsătoriți). Se spune că fetele nemăritate primesc daruri în amintirea sfântului care a ajutat trei fete sărace să se căsătorească.
Nuiele aurii pentru copiii neascultători din Ungaria
Copiii din Cehia primesc daruri constând în mere, nuci, dulciuri și jucării, iar Moș Nicolae le reamintește că în curând se va naște Iisus Hristos.
În Slovenia, copiii își așază încălțămintea afară, la ușă, pentru ca în dimineața zilei de 6 decembrie să primească fructe, bomboane, monede și mici jucării.
Aici, se spune că Moș Nicolae călătorește alături de Parkel, cel care pune în încălțările copiilor obraznici cărbuni și cenușă.
Copiii din Ungaria își pregătesc ghetuțele și le așază pe pervazuri, pentru a fi umplute de darnicul Moș.
Sfântul Nicolae ajunge la cei mici cu un sac plin de cadouri și cu o carte mare, în care sunt scrise faptele bune și rele ale copiilor.