Adrian Marinescu, directorul medical al spitalului Matei Balș din Capitală, a confirmat informația, precizând însă că acest medicament nu trebuie considerat unul miraculos, pentru că "în covid termenul de miraculos nu există".
"De astăzi vom administra și foarte probabil că după ziua de astăzi vom avea experienţă, cu ghilimelele de rigoare, cu un număr destul de mare de pacienţi, pentru că la noi este vorba despre un flux important - aproape 400 de prezentări în fiecare zi, dacă vorbim despre centrul de evaluare, plus camera de gardă", a spus Marinescu, citat de News.ro.
Ministrul Sănătăţii, anunța în urmă cu doar câteva zile că la Bucureşti va sosi un transport cu 50.000 de cutii de Molnupiravir, medicament destinat pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, care vor fi distribuite spitalelor şi centrelor ambulatorii de evaluare.
Molnupiravir, produs de Merck, și Paxlovid, produs de Pfizer, sunt primele medicamente antivirale din lume dezvoltate special pentru a trata infecția cu virusul SARS-CoV2. Ambele medicamente au fost aprobate recent de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizarea în caz de urgență în Uniunea Europeană.
Potrivit EMA, Molnupiravir poate fi folosit pentru tratarea adulților bolnavi de COVID care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă risc ridicat să dezvolte forme severe.
Medicamentul trebuie administrat cât mai curând posibil după diagnosticul de COVID-19 și în termen de 5 zile de la debutul simptomelor. Acesta este disponibil sub formă de capsule și trebuie luat de două ori pe zi timp de 5 zile, mai arăta EMA.