Pentru a afla răspunsul la întrebarea de mai sus, mai întâi trebuie să înțelegem rolul celor 86 de miliarde de neuroni și al celor 100 de trilioane de interconexiuni, cât și puterea lor, dar și rolul celor 1.000 de proteine care există în fiecare punct al conexiunii.
Însă, chiar dacă vom dobândi cunoașterea asupra acestor lucruri, tot va trebui să înțelegem cum au evoluat aceste conexiuni în timpul vieții unei persoane și în ce context social.
Cum explică cercetătorii dimensiunea și complexitatea creierului uman
Oamenii de știință spun că datorită faptului că avem creierul mare beneficiem de o mulțime de avantaje. De exemplu, un creier de o asemenea amploare ne permite să trăim în comunități formate din aproximativ 150 de persoane, lucru care ne permite să facem față cu brio provocărilor de mediu și să ne diversificăm hrana.
De asemnea, dimensiunea socială a creierului ne permite să ne dezvoltăm anumite abilități și să ne specializăm pe mai multe paliere- îngrijirea copiilor, crearea uneltelor, procurarea hranei, construirea adăpostului, confecționarea îmbrăcămintei și așa mai departe. Toate acestea la un loc, ne permit să devenim prădători specializați și să ne protejăm de lumea din afara comunității.
După cum îți poți imagina, viața în interiorul grupurilor este departe de a fi roz, deoarece tot timpul au loc schimbări rapide, precum deterioarea relațiilor sau formarea unora noi, așa că un creier de dimensiuni mari este de mare folos în astfel de situații. Asta pentru că ne sporește abilitățile cognitive și ne permite să facem față acestor modificări subite.
Așadar, cercetătorii susțin că tocmai aceste provocări precum și altele au împins creierul uman să devină atât de mare, de complex și de maleabil.