Pentru a obține efectul dorit al rugăciunii, este recomandat să ai 40 de lumânări de ceară, care să fie sfințite la Biserică. Pentru a respecta în mod corespunzător ritualul, este preferabil să alegi o zi de vineri în care să ții post negru.
Se spune că Rugăciunea Lumânărilor Aprinse a fost scrisă acum câteva veacuri de către un duhovnic misterios, care a trecut în lumea de dincolo. Aceasta rugăciune a fost pierdută, dar a fost regăsită întâmplător și păstrată în mare taină. Dacă respectăm cu strictețe ritualul cerut, rostirea acestei rugăciuni poate face minuni și te poate elibera de necazuri, pericole și boli. Ea este asemenea unei mâini întinse de către Fiul lui Dumnezeu către cei aflați în suferință.
Există, însă, câteva condiții pe care trebuie să le respecți, iar în prim plan se află legătura cu un preot. Trebuie să alegi împreună cu preotul o zi în care să ții post și să faci o purificare atât la nivel fizic, cât și spiritual. Rugăciunea trebuie să fie rostită în genunchi. Trebuie să iei 40 de lumânări de la biserică, deoarece cele găsite în magazine nu au același efect. Apoi, aprinzi aceste lumânări, iar ele trebuie să ardă complet. Pentru fiecare lumânare, trebuie să spui de patru ori "Tatăl nostru". Astfel, pentru cele 40 de lumânări, va trebui să spui "Tatăl nostru" de 160 de ori. Ritualul trebuie început înainte de miezul nopții, astfel încât să nu treacă în ziua următoare în timpul rugăciunilor. La final, când lumânările s-au topit complet, se rostește cu voce tare și doar o singură dată Rugăciunea Lumânărilor Aprinse. Nu trebuie să adaugi sau să omiți niciun cuvânt, iar după încheierea rugăciunii, trebuie să păstrezi tăcerea completă timp de cel puțin 30 de minute.
Textul rugăciunii începe astfel:
„Doamne Dumnezeul meu, precum arde lumânarea mea de repede, așa să mă ajuți și Tu, împreună cu Maica Domnului și cu toți sfinții! Fă să piară tot atât de repede toate farmecele, spurcăciunile, relele și patimile, blestemele și lucrurile diavolești, descântecele, meșteșugurile și uneltele diavolești de la locul unde stau, de la casa mea, din familia mea, de la cei bântuiti de patimi (băutură, cafea, tutun, curvie, jocuri de noroc, neascultare și nesupunere, înjurăturile de cele sfinte), din capul meu, din trupul meu, din sufletul meu.
Doamne, ajută-mă să-mi recapăt sănătatea, liniștea, sporul și prosperitatea casei, a serviciului, a locului unde lucrez, să fiu binevăzut, să am spor în casă, sănătate la animalele domestice, să fiu ferit de accidente și de rele întâmplări, eu și casa mea, familia și colaboratorii mei.
Doamne, depărtează vrăjmașii și îmblânzește-i. Dă-mi o soartă bună și fă să se dezlege cununiile și făcăturile, să fiu ferit de argintul viu și lucrurile vrăjitorești să nu aibă putere asupra mea.
Doamne, ferește casa mea de ură, invidie, de certuri, de bătăi, de boli molipsitoare, de beții, de anturaj prost. Doamne, ferește familia mea și sufletele noastre de toate încercările și răutățile și dă-ne, Doamne, sănătate, împliniri, realizări și viața fără de primejdii.
Doamne, întărește-mă și păstrează-mi credința. Ocrotește-mi părinții, frații, surorile (se rostesc numele rudelor menționate) și dezleagă blestemele viilor și mortilor căzute asupra noastră. Luminează mintea și calea copiilor noștri, dă-le spor la învățătură și reușită în viață.
Doamne, veghează și întărește pe toți cei de-un neam și de-o credință cu noi. Doamne, ai grija de toți copiii și de copiii mei. (Se spun acum toate numele celor pentru care te rogi. )
Doamne, dă-ne pâinea cea de toate zilele și liniștea ta cea sfântă! Doamne, fă să se împlinească rugăciunile noastre!
Doamne, ajută-ne!
Doamne, iartă-ne!
Doamne, miluiește-ne!
Doamne, fie-Ți milă de noi!
Doamne al puterilor, fii cu noi!
Amin!”