Despre PNRR și proiectele din planul pregătit de Guvernul Cîțu, Miron Mitrea spune că nu înțelege „ce legătură au proiectele cu reziliența, cu pandemia, nu înțeleg de ce nu se duc banii către firme IMM-uri, și o singură sumă, de 600 de milioane de euro, care se duce către o companie - GSP, care nu știm cum a fost selectată”.
Miron Mitrea spune că există motive politice pentru includerea acestei companii private înNRR, pentru banii de la Uniunea Europeană și îl critică pe premierul Florin Cîțu pentru poziția în scandalul GSP.
„Sigur, condoleanțe premierului (...), oricum pozitia lui că nu știu nu tine. În momentul în care vorbesti de 600 de millioane de euro trimiși pentru o afacere privată, bună sau rea, nu poti spune nu stiu. Arunci mingea în curtea lui Ghinea care spune că nu știe despre ce e vorba. Florin Cîțu a spus nu știu sau Domnul Ghinea minte. Sigur că știe, el cu mânuța lui a scris. Ori e iresponsabil si incompetent, fara sa stie cum a trecut cele 600 de milioane, ori minte.
Daca ne uitam la proiectele de la Mehedinti si Constanta sunt foarte rele. Sa faci localități verzi e o chestiune deșteaptă. Se spune că banii s-au dus către cercetare tehnologică, tehnologia cu hidrogen. Este, se pare, viitorul producerii de energie verde în lume. Sunt multe cercetări. Viitorul este legat de producera energiei. E o tehnologie interesanta si , daca se investeste mai mult, va fi viitorul. Dar in cele doua programe nu este vorba numai de asta, o cercetare intre romgaz si CSP. Este vorba de niste proiecte pe care le poate face orice firma specializată. Apare ciudățenia asta, firma cu legături foarte strânse cu PNL, l-a susținut pe actualul primar al Constanței.”, a menționat consultantul politic.
„Daca e vorba doar de cercetare pentru folosirea hidorgenului, da. Dar nu pe PNRR. Inteleg sa se dea bani pentru firme private. Nu cred ca e bine privit si bine primit de oamenii de afaceri modul acesta de lucru. Ar fi timp sa se puna proiecte. Au mare nevoie firmele private medii si mici de aceasta finantare. Romania e pe ultimul loc in UE prin procentul PIB platit catre privati in pandemie. În România, desi ar fi nevoie de mai multi bani pentru privat, acest prim-ministru s-a uitat cu foarte putin empatie la firmele romanesti mici si mijlocii. (...)
Deci este o legătură politica evidenta, putem da dreptate celor care zic că acești bani pleaca pe criterii politice.
Dacă ne uitam cum se împart banii in teritoriu ... Clujul. Nu știu dacă e adevarat ca isi cumpara voturi , dar da bani pentru oamenii de acolo care îl susține pe el”, spune Miron Mitrea despre Florin Cîțu, care și-a anunțat candidatura la șefia PNL, în condițiile în care și actualul președinte PNL a anunțat că va candida pentru un al alt mandat.
Miron Mitrea a vorbit și despre poziția ministrului Energiei, care nu a comentat pe marginea scandalului includerii GSP în PNRR și avertizează că în final vor fi întrebări despre criteriile de selecție a firmelor.
„Să nu credeti ca nu va intreba cineva criteriile, indiferent cat tace ministrul Energiei. trebuie să existe o procedura de selectie. Nu e mult pana vom avea stiri de la alte autoritati. Ii sfatuiesc pe cei care si-au bagat degetele sa aiba grija ca vor da cu subsemnatul. (...)
Poate iese ministrul Energiei sa spuna cum a facut selectia. Sau dl Ghinea. Poate ne spune si dl Citu cum un finantator de-al lui a primit 600 de milioane de la UE. Nu cred ca dl Comănescu, de la GSP, si-a dorit acest scandal.
„Oamenii sunt frustrati de ce s-a intamplat in ultimele 14 luni. E firesc ca cei responsabili sa raspunda. Banii de la UE vin cu restricții, copiii noștri vor da înapoi acești bani”, a mai declarat Miron Mitrea, duminică seară, la „Culisele puterii”.