„Politicienii populiști, care au astfel de relații cu oamenii, cum e Erdogan, riscă să fie prinși între propriile lor declarații. Hamas nu sunt teroriști, dar Armata de Eliberare Kurda este, pentru că atacă în Turcia. Acest mod de a face politică îl vedem peste tot. Ei vor să atingă un anumit nivel de popularitate.
Erdogan simte că este momentul său în care vrea să devină lider al statelor musulmane, mai ales că a ratat ținta unei relații bune cu Uniunea Europeană, deși Germania a tot vrut să aducă Turcia în Europa. UE e un club, deci te îmbraci și te comporți cum vrea el, iar Turcia nu va intra în UE doar pentru că este Turcia. Va trebui să treacă anumite examene. Iar Erdogan nu vrea să accepte așa ceva. Nu e prima oară când Erdogan se pune de-a curmezișul. El și-a dat seama că are o majoritate a populației care asta așteaptă, de asemenea, se adresează și musulmanilor radicali. Folosirea religiei ca bază pentru războaie nu este azi inventată, iar Europa a renunțat la așa ceva acum vreo 200 de ani.
O poziție identică o are Ungaria, care de multă vreme critică Uniunea Europeană.
Toate vremea vrea să vadă în alb si negru războiul, dar în politică există doar gri. Nu toate țările care sunt într-o tabără își doresc același lucru. Un exemplu e Viktor Orban sau Erdogan. El vrea să devină lider al lumii musulmane, dar Arabia Saudită sau Iranul nu se bucură. Cred că mișcarea îl avantajează pe termen scurt, dar pe termen lung e un dezavantaj. Cei care au pornit atacul din 7 octombrie, asta au vrut. O reacție virulentă din partea Israelului. Nu au atacat armata, ci populația civilă. Israelul a avut o reacție rezonabilă. Suntem în fața a două culturi diferite. Cultura Hamas este alta, se ascund ei și scot populația în față. În Gaza mor mulți civili care nu sunt de acord cu Hamas. Niciodată majoritățile pașnice dintr-o țară nu contează, ci doar minoritatea ultra agresivă. Erdogan nu își va atinge obiectivele, dar cei care au condus atacul Hamas și l-au atins”, a declarat consultantul politic.