În ultima săptămână, presa a făcut publice două cazuri de oameni arestați și condamnați în niște procese pe care CEDO le-a analizat și le-a catalogat ca fiind inechitabile, cu încălcarea flagrantă a drepturilor omului, scrie EVZ.ro.
În cazul Elenei Tărău, o simplă secretară ce a avut ghinionul să se angajeze la o firmă cu doar trei săptămâni înainte ca procurorii să decidă să-i aresteze patronul, CEDO a decis că femeia a fost arestată și condamnată abuziv fiindcă fapta ce i-au imputat- o magistrații nu există și pentru că nu a avut parte de un proces echitabil. Femeia va cere despăgubiri pe care le va plăti statul.
Al doilea caz este cel al primarului orașului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău. Arestarea lui a făcut vâlvă în vara lui 2006, iar oamenii orașului au ieșit pe străzi pentru el. Au refuzat să creadă că primarul lor a fost prins în flagrant luând mită, așa cum comunicaseră procurorii.
Fiind un personaj politic important, membru al PD – partid aflat la putere atunci - presa a consemnat tot timpul ce se întâmpla în ancheta și procesul lui Gutău. Acum, după decizia CEDO, relatările jurnaliștilor din perioada 2006-2013 relevă lucruri grave, peste care atunci fie s-a trecut cu vederea, fie ne-am zis că hotărârea instanței supreme nu trebuie comentată, mai ales întrun dosar de corupție. Presa s-a înșelat, vâlcenii au fost singurii care au simțit bine, că primarul lor e victimă, nu șpăgar! Este principalul motiv pentru care (re)scriu azi povestea lui Mircia Gutău.
Un flagrant care n-a fost flagrant, de la care a lipsit primarul
Anul 2006. Corespondentul de Vâlcea al ziarului la care lucram atunci (Libertatea) mă anunță seara, că primarul lor a fost prins în flagrant de luare de mită, împreună cu viceprimarul. Informațiile erau din surse judiciare, care spuneau că banii se dăduseră în WC-ul unui restaurant. Acționaseră procurori DNA din București. Niciun comunicat oficial, iar ediția ziarului se apropia de închidere. Știrea a izbucnit pe televiziuni. Dorel Țârcomnicu, corespondentul nostru, m-a sunat din nou. Mi-a spus că a mai vorbit cu surse și că nu prea a fost flagrant cu primarul Mircia Gutău și că miroase a făcătură. Să nu zicem ca la tv, că primarul a fost prins în flagrant. Și n-am zis.
Acuzați că ar fi primit 50.000 de euro
Mircia Gutău, primarul PD, şi Nicolae Dicu, viceprimar din același partid, au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că ar fi pretins 50.000 de euro, în perioada aprilie - iulie 2006, de la denunţătorul Constantin Crinu Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism. Cel prins în flagrant în ziua de 6 iulie 2006, când Popescu i-a dat o parte din bani, a fost viceprimarul Nicolae Dicu. Se întâlniseră într-un restaurant din oraș. Doar pe el l-au reținut procurorii, fiindcă Gutău era în primărie și doar pe baza denunțului lui Popescu n-ar fi obținut mandat de la judecător.
Nicolae Dicu a susținut mereu în fața procurorilor și a judecătorilor că banii încasați de la denunțătorul Crinu Popescu erau sub formă de împrumut: „Ne cunoșteam de foarte mult timp. Când ne-am întâlnit, i-am spus că mi-am cumpărat un apartament, iar el s-a oferit să-mi dea cu împrumut acei bani. Nu m-am gândit o clipă că-mi poate pune la cale o asemenea înscenare. Nu i-am promis nimic, niciun avantaj". Aceasta e declarația lui Dicu, consemnată în multe publicații.
„A încercat să vină să-mi dea banii și l-am scos afară”
Primarul Mircia Gutău a fost arestat abia peste cinci zile. Și în prima seară, pe 6 iulie 2006, și mai apoi, edilul a susținut că totul e o înscenare: „A încercat la mine, la ora trei, să vină și să-mi dea bani și l-am scos afară. Eram înregistrat, se vede clar pe casetă când am spus: «Poftiți, vă rog, afară». Și cu toate astea a văzut că nu am mușcat eu și s-a dus la viceprimar, care a mușcat. Fiecare va trebui să plătească”.
Cei doi, primar și viceprimar, au fost eliberaţi în 10 noiembrie 2006, de către magistraţii Curţii de Apel din Alba Iulia. Procesul a continuat însă. Primele două instanțe – Tribunalul Alba Iulia și Curtea de Apel Constanța i-au achitat.
Livia Stanciu și încă un judecător i-au condamnat, iar al treilea i-a achitat
Achitați de cele două instanțe inferioare pe motiv că fapta nu există, Mircia Gutău și Nicolae Dicu au fost condamnați definitiv de Înalta Curte, în 27 ianuarie 2010. Au primit câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le-a fost scăzută perioada arestului preventiv.
A urmat efectuarea pedepsei, apoi demersurile și procesul de la CEDO. Decizia a fost cunoscută săptămâna trecută, când am aflat că Înalta Curte a greșit. Mai multe pe EVZ.ro.