"Sectorul de Sănătate primeşte, în sfârşit, prioritatea de care are nevoie, de care ţara are nevoie. Cifrele sunt relativ simple, vorbim de 570 de milioane de lei, alocare suplimentară în cadrul rectificării bugetare, din care 297 de milioane sunt pentru Ministerul Sănătăţii, iar 271 de milioane sunt pentru Casa Naţională de Asigurări", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.
Ministrul Voiculescu a precizat că bani primiţi la Sănătate prin rectificare vizează patru capitole - oameni, programe, eficientizare şi investiţii.
El a trecut în revistă şi programele avute în vedere la nivelul MS, printre care cel de supraveghere şi control a infecţiilor nosocomiale şi monitorizarea utilizării antibioticelor şi antibioticorezistenţei, conform Mediafax.
"Bugetul programului a fost suplimentat cu 4,6 milioane de lei, a fost inclusă testarea activă pentru toţi pacienţii nou internaţi în secţiile de ATI. (...) Numărul de spitale în care această măsură o să fie implementată este de 72, este vorba de spitalele cu laborator de microbiologie în structură. Am extins reţeaua de unităţi sentinelă de la 12 la 23 de unităţi la nivel naţional. Vorbim de unităţi în care se asigură supravegherea infecţiilor nosocomiale, precum septicemii, peunomnii, infecţii urinare, infecţii consecutive utilizării dispozitivelor medicale, şi infecţii de sinus chirurgical în secţiile cu risc ridicat, precum ATI şi chirurgie. De asemenea, avem un buget pentru persoane care vor beneficia de formare profesională pentru controlul infecţiilor nosocomiale şi a utilizării prudente a antibioticelor în 114 unităţi sanitare ", a spus ministrul Sănătăţii.
El a precizat că în România consumul de antibiotice este cu "70% mai mare decât media europeană" şi că acest lucru trebuie pus "în directă legătură cu infecţiile nosocomiale". Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la "subprogramul de oncologie pediatrică, cancer la copii".
"O să introducem un subprogram de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne (...) De asemenea, după ce s-a făcut diagnosticarea şi s-a aplicat tratamentul este important să avem o monitorizare corectă. Ce facem acum printr-o HG care este în circuitul de avizare este să includem activităţi de monitorizare a bolii minime reziduale pentru bolnavii cu leucemii acute", a afirmat Voiculescu.
Ministrul a precizat că alte cinci milioane de lei vor fi alocate pentru "finanţarea activităţilor din secţiile de neonatologie ale spitalelor de pediatrie şi ale maternităţilor de grad III".
"Am iniţiat, deja, procedura de achiziţie centralizată la nivel naţional pentru antibiotice injectabile (...) Scopul final este acela să asigurăm atât accesul continuu, cât şi o sustenabilitate în acest sector. Avem o sumă iniţial alocată pentru achiziţii, suma minimă pe care o estimăm este de 122 de milioane de lei, suma maximă este de 161 de milioane de lei. Cum spuneam, este vorba de o eficientizare semnificativă a cheltuielilor, iar antibioticele sunt un prim pas. Avem de asemenea în vedere achiziţii publice centralizate pentru medicamente oncologice şi, în general, pentru lucrurile care pot fi încheiate conctracte cadru la nivel central, urmând ca spitalele să intre în contracte subsecvente pentru aceste medicamente", a declarat Voiculescu.
Vlad Voiculescu s-a referit şi la investiţiile avute în vedere în Sănătate.
"La rectificarea bugetară avem 15 milioane de lei care vor fi acordate în plus pentru investiţii în reabilitarea de clădiri la servicii judeţene de ambulanţă şi UPU. La nivelul investiţiilor viziunea noastră este să nu mai facem investiţii fără cap", a mai declarat ministrul Voiculescu.