Într-o analiză care pornește de la constatarea că angajatorii se plâng de lipsa forței de muncă, iar în numeroase domenii se apelează la lucrători străini, ministrul Muncii sugerează ca primă soluție ca agenții economici este să ajusteze salariile pe măsura cererii de angajați buni, pentru ca românii să nu mai plece din țară.
Turcan a afirmat că a stat de vorbă cu agenți economici și, potrivit estimărilor acestora, sume între 400 și 800 de lei în plus ar face diferența între un lucrător român bun, chiar cu experiență și un lucrător din spațiul non-UE, care, de multe ori, trebuie pregătit pentru acel job.
Ministrul Muncii recunoaște, pe de-o parte, că ar fi un efort pentru firme, dar pe de altă parte le reamintește că statul le-a ajutat în perioada grea a pandemiei să-și mențină activitatea și locurile de muncă.
"Vedem o creștere nejustificat de mare a contractelor cu plata minimă. Tocmai de aceea reiau apelul către angajatori pentru o decizie pragmatică, de a accepta un cost salarial poate puțin mai mare, pentru a ține lucrătorii români acasă. Costul chiriei din străinătate, plus greutățile mari ale deplasării și chiar dorul de casă, toate acestea i-ar determina pe români să lucreze în țară.
O altă variantă sugerată de ministrul Muncii este punerea pe baze pragmatice a învățământului în ansamblu și a celui tehnic în special. "Sunt zeci de mii de şomeri cu studii liceale, iar angajatorii duc lipsă de forţă de muncă calificată, mai ales în domeniile tehnice. Trebuie să înțelegem că nu există nicio diferență între un copil bun la olimpiadă și un copil cu aptitudini tehnice care are rezultate bune într-o școală profesională. Trebuie să schimbăm această mentalitate", a argumentat Raluca Turcan.