”Trăim un moment în care schimbările climatice se simt, se văd și se întâmplă în jurul nostru. Nu de azi, nu de ieri, ci de o lungă perioadă de timp. Este suficient să privim în România și vom vedem inundații, secetă, temperaturi extreme, decalarea anotimpurilor și fenomene meteo atipice. Lucrurile se schimbă și se schimbă cu mare viteză. Toate au legătură cu schimbările climatice și toate se vor intensifica dacă nu luăm măsuri urgente”, a declarat ministrul Pașca-Palmer, citată de Agerpres.
Ministrul Mediului a subliniat, totodată, că a 21-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice 2015 (COP21/CMP11) de la Paris reprezintă un moment istoric în care statele lumii trebuie să ajungă la un acord în privința menținerii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius, până în anul 2100.
"COP21 de la Paris demonstrează, încă o dată, că suntem într-un moment de cotitură istorică. Sunt așteptări uriașe din partea acestui summit și trebuie să depășim momentul ca și comunitate globală. Miza este mai mult decât atât. Vorbim de o dezvoltare economică și sunt multe voci ale statelor în curs de dezvoltare care se întreabă dacă au dreptul să-și continue dezvoltarea și în ce fel. Trebuie să existe un echilibru între drepturi și oportunități. Ne așteptăm ca acordul de la Paris să implice toate statele într-un deziderat comun și obligatoriu, respectiv această menținere a temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius. Nu vă ascund faptul că un lucru foarte sensibil al acestor negocieri este reprezentat de contribuțiile financiare”, a menționat Cristiana Pașca-Palmer.