"Dacă acest ghid elaborat şi aprobat de CSM o să fie, mai degrabă, o piedică în respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale decât respectarea acestora, o să vedem în timp şi nu ne împiedică nimeni să modificăm acele dispoziţii care ar putea să împiedice drepturile şi libertăţile fundamentale, cum ar fi accesul la informaţiile de interes public", a spus Cazanciuc.
Ministrul Justiţiei a adăugat că nu crede că intenţia membrilor CSM a fost aceea de a limita accesul la informaţii,
"Cred că, pur şi simplu, a încercat să facă un cadru normativ coerent, în acord cu alte dispoziţii legale", a precizat Cazanciuc.
Freedom House susţine că CSM a blocat accesul presei la dosarele de corupţie şi că procedura de consultare a societăţii civile, la modificarea Ghidului privind relaţia cu presa, a fost una formală, Consiliul neînsuşindu-şi niciuna dintre propunerile formulate de mass-media şi de ONG-uri.
Organizaţia a protestat "faţă de decizia plenului Consiliului Superior al Magistraturii de a bloca accesul presei la dosarele penale şi civile aflate pe rolul instanţelor sau înregistrate la parchete", se arată într-un comunicat remis miercuri MEDIAFAX, în care se precizează că instituţia a votat, marţi, proiectul de modificare a Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media.