Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, joi dimineața, că ministerul pe care îl conduce va redacta până luni cel târziu o sesizare către CCR prin care Curtea Constituțională să se pronunțe cu privire la îndreptățirea procurorilor de a ancheta oportunitatea sau circumstanțele unor Horărâri de Guvern.
În cazul dosarului "Belina", vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul Rovana Plumb sunt cercetate de DNA tocmai în cazul unei Hotărâri de Guvern, cea prin care domeniul lacului Belina a fost trecut de la Apele Române în administrarea unei autorități locale,
Prin decizia precedentă legată de Ordonanța 13 CCR a statuat că procurorii nu pot ancheta oportunitatea, circumstanțele sau împrejurările unei Ordonanțe sau legi. Oportunitatea revine decidentului, în cazul de față Guvernul, care trebuie să respecte limitele constituționale. Întrebarea este următoarea: dacă la palierul superior legislativ - Ordonanțe de Urgență sau legi - procurorul nu poate ancheta oportunitatea și circumstanțele acelor acte normative, ce se întâmplă în cazul Hotărârilor de Guvern. Asta e întrebarea la care CCR trebuie să răspundă", a explicat Tudorel Toader.
Potrivit lui Tudorel Toader, sesizarea către CCR nu poate fi făcută decât de Executiv, însă ministerul Justiției va redacta draftul acestei sesizări, chiar în zilele următoare.
Tudorel Toader a explicat pe larg care este substratul juridic al sesizării. Există trei paliere legislative: pe palierul superior se află Ordonanțele de urgență și Legile, pe palierul următor se află Hotărârile de Guvern, iar pe palierul al treilea sunt Ordinele de miniștri
"Întrebarea este următoarea: dacă la nivelul 1, procurorul nu poate ancheta oportunitatea actelor normative, ce se întâmplă la nivelurile 2 si 3? Poate procurorul să analizeze? Vom vedea ce va decide Curtea ...", a explicat Toader.
Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării, a fost audiată şi pusă sub acuzare de DNA, pentru abuz în serviciu, în dosarul "Insula Belina", dosar în care procurorii cercetează cum parte din insulă a trecut ilegal din proprietatea statului, în subordinea CJ Teleorman, se arată în comunicatul DNA. Concret, acuzaţiile sunt din anul 2013, când Shhaideh era secretar de stat în ministerul Dezvoltării.
Totodată, procurorii cer aviz de la Parlament şi pentru încuviinţarea urmăririi penale a Rovanei Plumb, la momentul respectiv ministru al Mediului, acuzată de săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu. Sevil Sahhideh a venit însoţită de avocat la DNA, iar după jumătate de oră a plecat, dar fără a spune dacă va demisiona din Guvern.
Reamintim că, în ultimele două săptămâni, Victor Ponta şi Sorin Grindeanu au fost audiaţi la DNA, dar au precizat că au venit în calitate de martori. Cel mai probabil, şi foştii premieri au fost audiaţi în acelaşi dosar.