Potrivit procedurilor în vigoare, ministrul Justiției este cel care stabilește candidații pentru șefia Parchetului de pe lângă ÎCCJ, urmând ca aceștia să treacă printr-un set de audieri la CSM. Această instituție are drept de vot consultativ, iar votul final îi va reveni președintelui Klaus Iohannis, a transmis corespondentul Realitatea TV.
"Va fi o procedură transparentă, deschisă cum a mai fost de atâtea ori în această țară. Am discuții informale cu CSM, joi, și o voi declanșa", a spus ministrul Justiției, la sosirea la Parchetul General.
Pe de altă parte, Raluca Prună a declarat că nu i-a cerut lui Tiberiu Nițu să își dea demisia, punctând, însă, că îl felicită pentru gestul făcut: "Nu i-am dat eu nicio opțiune domnului Nițu. Îl felicit pentru hotărârea pe care a luat-o".
Tiberiu Niţu a demisionat, marți seară, după ce a fost acuzat de folosirea ilegală a coloanelor oficiale. La scurt timp după ce Realitatea TV a anunțat, pe surse, demisia fostului procuror general al României, Parchetul General a trimis un comunicat oficial. În cadrul documentului, Nițu menționează că şi-a dat demisia pentru a nu afecta imaginea instituţiei.
"Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel şi datele din bilanţ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate şi onoare – să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se arată în comunicatul Parchetului General.
Atribuţiile sale au fost preluate de către prim-adjunctul său, Bogdan Licu, cel care a fost deja numit procuror general interimar.
"După cum ştiţi, domnul Niţu şi-a prezentat demisia. După publicarea în Monitorul Oficial voi prelua funcţia de procuror general. Cu mine nu s-a discutat. A fost un act unilateral. Treaba mea este să asigur interimatul, activitatea Parchetului General sp fie la parametri maximi. Nimeni nu este de neînlocuit. Sper ca interimatul să fie cât mai scurt şi să avem cât mia repede un procuror general. Îmi voi face treaba ca până acum. (...) Am aflat de demisia domnului Licu după ce şi-a dat-o, nu înainte", declara, marți, Bogdan Licu.
Noi detalii în scandalul coloanelor oficiale
Pe de altă parte, deși inițial s-a vorbit despre faptul că Tiberiu Nițu, în baza unui protocol încheiat cu MAI, la momentul la care era condus de Gabriel Oprea, ar fi avut un echipaj al Poliției Rutiere doar pentru a-l escorta la sediul Parchetului de pe lângă ÎCCJ, din informațiile obținute pe surse, de Realitatea TV, reiese că, de fapt, motociclistul de la Rutieră rămânea în permanență la sediul Parchetului de pe lângă ÎCCJ și îl însoțea pe Tiberiu Nițu în deplasările pe care le-ar fi făcut în calitate de procuror general.
Reamintim faptul că Tiberiu Nițu nu are nicio calitate în acest dosar. O singură reacție am avut din partea sa, acesta declarându-se nevinovat de acuzațiile care i se aduc. Totodată, după înmânarea demisiei, acesta nu a dorit să facă declarații pentru presă.
Tiberiu Niţu este acuzat că ar fi beneficiat, pe când era procuror general al României, de aproximativ 700 de deplasări însoţit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în noiembrie 2015. Tiberiu Niţu ar putea fi schimbat din funcţie doar de preşedinte, în urma unei eventuale solicitări a ministrului Justiţiei.
Tiberiu Niţu şi-a început cariera de magistrat în anul 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti. În 2008 a ajuns adjunct al procurorului general - funcţie pe care a deţinut-o până în 2011, când a fost numit inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii. Cariera lui a atins punctul culminant în 2013, când a devenit procurorul general al României, potrivit Realitatea TV.