Ministrul dă asigurări că toate instituţiile abilitate sunt în stare de alertă, inclusiv operatorii privaţi, dar aşteaptă mai multe clarificări cu privire la cauzele accidentului de la Rafinăria Petromidia.
"În acest moment, după discuţiile cu managementul Rompetrol, putem spune că nu există riscuri suplimentare pentru propagarea unor alte incidente. Am discutat de asemenea şi cu cei care operează reţeaua de distribuţie a energiei electrice în Dobrogea şi din datele pe care le avem nici această reţea nu este afectată", a afirmat Grigorescu, pentru sursa citată.
Ministrul s-a arătat extrem de îngrijorat de starea răniţilor şi ţine legătura cu echipele de la ISU, Ministerul Sănătatii şi alte instituţii implicate pentru a le oferi tot ajutorul de care ar putea avea nevoie.
O explozie s-a produs, luni seară, în jurul orei 18.00, la rafinăria Petromidia, deflagraţia fiind urmată de un incendiu puternic, care a fost stins după aproximativ o oră. A fost declanşat planul roşu de intervenţie şi au fost trimise mai multe autospeciale de stingerea incendiilor şi mai multe echipaje de salvatori de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa.
Reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) de la Ministerul Afacerilor Interne au declarat pentru News.ro că două rezervoare de azot şi o pompă de benzină au explodat la rafinăria Petromidia.
Patru răniţi urmează să ajungă la Bucureşti cu două elicoptere ale Inspectoratului General pentru Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în urma deflagraţiei un bărbat de 35 de ani a suferit arsuri de gradul III pe 100% din suprafaţa corpului. Acesta este stabil, intubat şi va fi transportat la Spitalul "Bagdasar-Arseni”.
Un alt bărbat, de 49 de ani, are arsuri de gradul II şi III pe 25% din suprafaţa corpului. Pacientul este stabil, cu leziuni ale căilor respiratorii, este intubat şi va fi transportat la Spitalul "Bagdasar-Arseni”.
Ceilalţi doi bărbaţi, de 34 şi 58 de ani, au arsuri de gradul II-III pe 20% şi respectiv 24% din suprafaţa corpului. Ei sunt stabili, respiră singuri şi nu au leziuni pe căile respiratorii. Pacienţii vor ajunge la Spitalul de Arşi din Capitală, anunţa Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, Agenţia Naţională de Protecţia Mediului a dispus trimiterea unor laboratoare mobile pentru măsurarea gradului de poluare cu agenţi chimici volatili în apropierea rafinăriei Petromidia din Năvodari, însă nu s-a atins pragul de alertă, a declarat pentru News.ro secretarul de stat Ioan Ghergheş, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.