"Cred că în ceea ce privește ELCEN și RADET lucrurile merg în direcția bună, chiar dacă am început cu un proces de restructurare în această iarnă. Un proces care pune capăt unei situații absolut imposibile – aproximativ patru miliarde de lei datorie între RADET și ELCEN, aproape un miliarde de euro, mai bine de 1,7 miliarde de lei datorie de la ELCEN către ceilalți furnizori", a spus Vlad Grigorescu.
Ministrul Energiei a explicat că aceste datorii s-au cumulat de-a lungul mai multor ani, punctând faptul că acest proces de restructurare lansat de autorități este unul care va da rezultate, însă în timp.
"Vorbim despre o situație care este perpetuată de ani buni de zile, de mai bine de 10 ani, sunt datorii care s-au cumulat prin neplata facturilor de la furnizori, prin perceperea de penalități la aceste sume neachitate. Este aproape halucinant că ELCEN a facturat penalități la datorii neîncasate, a făcut profit din aceste penalități, iar ANAF a executat, la un moment dat, contul ELCEN pentru impozit pe profit datorat. Acest circuit financiar economic care nu avea nicio legătură cu realitatea nu putea să continue. Și cred în această începere a acestui proces de restructurare, chiar dacă nimeni nu trebuie să se aștepte că această restructurare va da rezultate imediat, este un proces pe termen lung, nu putem să corectăm în două zile ceea ce nu s-a corectat în 10 sau mai mulți ani de zile. Însă, este un proces care e pornit pe calea cea bună și care trebuie să ne ducă la final într-un singur loc, și anume să avem două companii restructurate, modernizate, pentru că atât infrastructura de transport, țevile din București, are nevoie de modernizări, cât și ELCEN pentru grupurile energetice are nevoie de modernizări ca să producă mai eficient. Altfel, dacă vom continua să pierdem 20% din apa caldă pe care o livrăm în țeavă, pe parcurs, cred că nu mergem nicăieri. Și cred că acest proces de restructurare trebuia să înceapă prin a pune stop, prin a spune ‘Ajunge, așa ceva nu se mai poate!’", a susținut oficialul.
Totodată, el a anunțat că autoritățile implicate au creat un mecanism de plată prin care să asigurea continuitatea, mecanism care are acordul tuturor părților implicate.
"Sigur că ne interesează foarte tare, iar asta este prima datorie, să ne asigurăm că există continuitate în aprovizionarea cu apă caldă și cu agent termic a Bucureștiului și am mai făcut un pas în ședința de Guvern în această seară. Am creat un mecanism legal care să permită plata banilor pentru combustibil direct de la autoritatea locală, astfel încât să ne asigurăm că fondurile care pleacă de la primărie în această iarnă se duc într-un singur loc, și anume în combustibilul necesar pentru alimentarea cu apă caldă și căldură a cetățeanului. Și cred că acesta este un punct de pornire absolut sănătos. Sigur acesta nu este sigurul lucru pe care trebuie să-l facem. Urmează să ne întâlnim din nou și cu autoritățile locale, și cu furnizorii de combustibil, cu distribuitor, cu transportator, astfel încât să ne asigurăm că avem un flux de plăți normal, care să asigure continuitatea. Cred că un lucru pozitiv este că nu cred că mai vorbim, în momentul acesta, de un conflict real, cred că am trecut de acest prag către o colaborare a tuturor celor care sunt responsabili pentru a soluționa această chestiune. Mă bucur, de exemplu, că rezultatul din această seară, mecanismul, are acordul tuturor celor interesați. Până la urmă ajungem la un rezultat sustenabil și este în direcția corectă, chiar dacă trebuie să mai facem pași", a conchis Vlad Grigorescu.