Într-un comunicat de presă, MS precizează că falsa alertă a fost declanțată de o confuzie, intenționată sau nu, între termeni medicali.
Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu VARICELA, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu”, informează Ministerul într-un comunicat.
Conform OMS, variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.
”Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței”, mai precizează Ministerul Sănătății.
Pe de altă parte, un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății a precizat că în mai multe țări europene au fost raportate cazuri confirmate sau probabile de variola maimutei (monkeypox), de la începutul lunii mai.
OMS notează că NU este un lucru obișnuit deoarece, cu o singură excepție, persoanele îmbolnăvite nu au călătorit într-o zonă endemică.