Avocatul Poporului, Renate Weber, s-a sesizat din oficiu şi vrea să ştie care e populaţia actuală a României, inclusiv cu privire la numărul real al cetăţenilor cu drept de vot.
Sesizările au fost depuse la începutul acestei săptămâni, în urma alegerilor locale din 27 septembrie şi în perspectiva alegerilor parlamentare programate pentru 6 decembrie.
În adresele trimise către MAI, AEP, INS, Avocatul Poporului a întrebat care este populaţia ţării, cu o evidenţă pe grupe de vârstă, dar şi care este numărul total al cetăţenilor cu drept de vot.
Avocatul Poporului mai dorește să ştie în ce fel se alcătuiesc listele de alegători, dar şi cum sunt înregistrate modificările ce apar constant în dinamica populaţiei: împlinirea vârstei de 18 ani, interzicerea dreptului de a alege, punerea sub interdiciţie, deces etc.
Renate Weber a mai transmis că vrea să ştie dacă se face o măsurare a populaţiei rezidente, astfel încât să rezulte informaţii referitoare la numărul total al persoanelor care sunt locuitori în fapt ai României, ţinând cont de evoluţia naturală şi migraţia populaţiei.
Toate cele trei sesizări au fost transmise marți, 6 octombrie.
Din datele INS, populaţia după domiciliu, la 1 ianuarie 2020, a ajuns la 22.175.000 de persoane.
Potrivit AEP, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la 25 august 2020 este de 19.004.986, cu 21.401 mai mulţi decât faţă de ultima informare, făcută la 31 iulie 2020.
În acelaşi timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că „populaţia ţării noastre este de 19.778.000 de locuitori”, rezultând astfel „informaţii diferite” între toate aceste surse oficiale, explică Avocatul Poporului în sesizările trimise.