Fie că își continuă studiile, fie că merg să muncească, tinerii consideră că România nu este locul potrivit. Cele mai recente date arată că, anual, peste 8.000 de absolvenți pleacă din țară și nu se mai întorc niciodată.
Peste 4.000 de tineri au ales să plece la studii în străinătate după prima sesiune a examenului de Bacalaureat. Iar numărul celor care vor să părăsească țara este în creștere. Marea Britanie, Olanda, Franța, Italia și Spania sunt doar câteva dintre statele pe care le preferă. Principalul motiv este că afară salariile sunt mai mari.
,,Nu vreau să rămân în țară, plec. O să fac facultatea la distanță. Plec să muncesc în afară. Sunt salarii mai bune și mai puțin de muncă decât în România’’, spune o tânără absolventă.
,,Vreau să plec în străinatate. Sunt alte posibilități decât în țară’’, ,,Aș vrea să plec în străinatate, pentru că eu cred că este un viitor mai bun’’, ,,Vreau să plec în străinatate. Este un mediu mult mai ok, facultăți mult mai bine dotate și pe partea de kinetoterapie se descurcă mult mai bine’’, spun alți absolvenți.
Sunt însă și tineri care rămân în România. Unii se tem să o ia de la zero departe de casă, iar alții susțin că nu sunt pregătiți pentru o asemenea schimbare.
,,Rămân în țară, îmi este mult mai bine lângă familia mea și prietenii mei’’, spune o absolventă de liceu.
,,Eu nu mă descurc singură în București, dar să mă desurc într-o țară străină. Eu nu știu pe ce planetă mă aflu, așa ca nu are sens să merg în altă țară să mă fac de râs și acolo’’, mărturisește o altă tânără.
Specialiștii în migrație susțin că numărul românilor care părăsesc țara a crescut alarmant, iar autoritățile ar trebuie să ia măsuri.
Potrivit unui studiu, mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 34 de ani și-au făcut deja planuri să plece din România.
România este țara cu cei mai mulți tineri care locuiesc în străinătate.