,,Ivan a fost un om special căruia nu îi plăceau cuvintele mari. Pentru că aşa a fost crescut şi educat, aşa era Ivan. Ireal că a putut să existe atâta glorie şi atâta modestie într-un singur om. A fost o încântare, o bucurie, să-l cunosc, precum şi o mare mândrie să îi fiu alături. Ivan a dat înapoi societăţii noastre tot ce a strâns într-o viaţă de campion, şi-a purtat gloria cum nici un alt sportiv român nu a făcut-o.
Lumea sportului îi va păstra vie memoria pentru a inspira şi motiva copiii, fiindcă în sport şi prin sport poţi deveni o legendă. Să preţuim lecţiile pe care ni le-a predat, să apreciem eleganţa cu care a trăit şi cât de discret a ştiut să plece. Sunt mândru că am cunoscut un asemenea om. E datoria noastră să-i păstrăm vie memoria. Povestea lui Ivan este sfântă pentru noi. Rămas bun Ivan! Pentru noi, legendele nu mor niciodată. Ivan este nemuritor", a precizat Mihai Covaliu, la finalul slujbei care a avut loc la Muzeul CS Dinamo.
El a precizat că Ivan Patzaichin a devenit un simbol al sportului românesc prin devotamentul pe care l-a arătat în timpul competiţiilor: "Ivan Patzaichin a urcat toate treptele sportului de mare performanţă şi a devenit cel mai titrat sportiv român bărbat de la Jocurile Olimpice. A plecat din Mila 23 cu un singur gând, să ajungă campion şi a reuşit, a fost campion olimpic, mondial şi european, dar poate mai mult ca orice altceva a fost campionul inimilor noastre. A fost campion între oameni şi om între campioni. (…) După ce a câştigat tot ce se putea ca sportiv, a devenit antrenor mentor maestru al sportului. A transferat discipolilor săi spiritul de luptător şi aura de învingător. Ivan a devenit un simbol al sportului românesc, un exemplu de dăruire şi dedicare, iar respectul câştigat în arenele lumii a venit natural".
Preşedintele clubului Sportiv Dinamo, despre Ivan Patzaichin
Preşedintele clubului Sportiv Dinamo, Ionuţ Popa, a afirmat în discursul său că este greu să vorbească despre fostul mare campion la timpul trecut.
,,Ivan Patzaichin a fost unul dintre acele simboluri care reflectă deloc întâmplător ceea ce ştim din mitologie, că apa, pe care marele dispărut a stăpânit-o ca nimeni altul în măiestria unui sport, este un element care defineşte însăşi viaţa şi care însumează deopotrivă puritatea şi regenerarea. Este greu să vorbim despre Ivan Patzaichin la timpul trecut, pentru că imaginea lui este extrem de puternică în conştiinţele noastre. Dincolo de cele 30 de medalii olimpice, mondiale şi europene cucerite, Ivan a fost un model de generozitate, dedicare şi putere sufletească, de aceea îl vom iubi şi îl vom păstra în gânduri pentru totdeauna", a declarat Ionuț Popa, potrivit Agerpres.
Slujba religioasă de înmormântare a fostului campion olimpic
Peste 100 de persoane au participat, marţi, în curtea Complexului Sportiv Dinamo, la slujba religioasă de înmormântare a fostului campion olimpic Ivan Patzaichin, decedat duminică, la vârsta de 71 de ani.
Slujba, oficiată de doi preoţi, a avut loc în prezenţa familiei şi apropiaţilor, în interiorul Muzeului Clubului Sportiv Dinamo din cadrul complexului sportiv.
În momentul plecării către Cimitirul Bellu, sicriul a fost întâmpinat cu aplauze de către public.
După slujba religioasă, care a avut loc în Muzeul CS Dinamo, unde a fost depus sicriul începând de luni, Garda de onoare a dat onorul militar împreună cu Muzica militară a Jandarmeriei Române.
Cortegiul funerar a pornit apoi către Cimitirul Bellu, unde va fi dat încă o dată onorul militar, la momentul înhumării. Atunci vor fi executate şi cele trei salve de către Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" al MApN.
Fostul campion olimpic Ivan Patzaichin, decedat duminică la vârsta de 71 de ani, fusese decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler şi deţinea gradul de General de brigadă în retragere al Ministerului Afacerilor Interne.
Multiplul campion olimpic şi mondial la canoe Ivan Patzaichin a decedat, duminică, la vârsta de 71 de ani.