Oamenii de știință au declarat că poluarea cu microplastice este acum omniprezentă pe întreaga planetă, ceea ce face ca expunerea umană să fie inevitabilă și înseamnă că “există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la pericolele” pentru sănătate.
Au fost prelevate probe din țesuturi prelevate de la 13 pacienți supuși unei intervenții chirurgicale, iar în 11 cazuri au fost găsite microplastice. Cele mai frecvente particule au fost polipropilena, folosită în ambalajele și țevile din plastic, și PET, folosită în sticle. Două studii anterioare găsiseră microplastice în proporții la fel de ridicate în țesutul pulmonar prelevat în timpul autopsiilor, potrivit edupedu.ro.
Cercetarea a fost acceptată pentru publicare de către revista Science of the Total Environment și a folosit mostre de țesut pulmonar sănătos de lângă locul care trebuia operat. Au fost analizate particule cu dimensiuni de până la 0,003 mm și s-a folosit spectroscopia pentru a identifica tipul de plastic. De asemenea, au fost folosite probe de control pentru a lua în considerare nivelul de contaminare de fond.
Se știa deja că oamenii respirau aceste particule minuscule și că le consumau prin intermediul alimentelor și al apei. Se știe, de asemenea, că muncitorii expuși la niveluri ridicate de microplastice au dezvoltat boli.
Nu ne așteptam să găsim cel mai mare număr de particule în regiunile inferioare ale plămânilor, sau particule de dimensiunile pe care le-am găsit”, a declarat Laura Sadofsky de la școala medicală Hull York din Marea Britanie, autor principal al studiului. “Este surprinzător, deoarece căile respiratorii sunt mai mici în părțile inferioare ale plămânilor și ne-am fi așteptat ca particulele de aceste dimensiuni să fie filtrate sau prinse înainte de a ajunge atât de adânc.
“Aceste date oferă un avans important în domeniul poluării aerului, al microplasticelor și al sănătății umane”, a spus ea. Informațiile ar putea fi folosite pentru a crea condiții realiste pentru experimentele de laborator pentru a determina impactul asupra sănătății.