”La data de 06 Septembrie 2017, conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se situează în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată-SM, puternică-SP şi extremă-SE), în cea mai mare parte a ţării. În Maramureş, pe suprafeţe extinse din Banat şi Crişana, în nordul şi local centrul, sudul şi sud-estul Transilvaniei, nordul, centrul, sudul, sud-vestul şi izolat estul Munteniei, nordul Olteniei, centrul Moldovei, rezerva de umiditate a solului prezintă valori satisfăcătoare (AS), apropiate de optim (ApO) şi izolat optime (AO)”, conform sursei citate.
Astfel, pe terenurile agricole se vor menține deficite de umiditate în sol, iar plantele nu-și vor lua apa de care au nevoie, fiind astfel ”stânjenite”, înregistrându-se îngălbenirea sau uscarea prematură a aparatului foliar, precum şi forţări stadiale, izolat fiind posibilă deprecierea stării de vegetaţie, îndeosebi la culturile tardiv, scrie Mediafax.
„De asemenea, lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura cu dificultate”, mai anunță meteorologii.