"La aproape un an de la invazia sa brutală, președintele Putin nu dă niciun semn că se pregătește pentru pace. Dimpotrivă, lansează noi ofensive și vizează civilii, orașele și infrastructura critică. Putin trebuie să realizeze că nu poate câștiga și, pentru asta, trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei rapid armele și muniția de care are nevoie pentru a recuceri teritoriul și a birui ca națiune suverană în Europa", a declarat Stoltenberg la o conferință de presă comună cu președintele polonez Andrzej Duda la Bruxelles, relatează AFP, preluată de HotNews.ro.
Stoltenberg a spus că „în timp ce ne confruntăm cu cea mai mare criză de securitate dintr-o generație”, NATO ia măsuri suplimentare pentru a consolida apărarea alianței.
„Ne consolidăm prezența și pregătirea de la Marea Neagră la Marea Baltică, inclusiv în Polonia”, a spus el.
„Avioanele de luptă din SUA și Țările de Jos ajută să vă protejați cerul, bateriile Patriot din Germania vă sporesc apărarea antiaeriană, iar mii de trupe ale aliaților NATO sunt în Polonia pentru a ajuta la descurajarea agresiunii”, a spus Stoltenberg.
„Împreună, trimitem un mesaj clar, astfel încât să nu fie loc de calcul greșit la Moscova. NATO va apăra fiecare centimetru din Polonia și întregul teritoriu aliat”.
Apel la Belarus să pună capăt complicității sale în războiul Rusiei
Stoltenberg a spus că în timpul întâlnirii sale cu Duda de miercuri, cei doi au discutat și despre rolul Belarusului în războiul lui Putin din Ucraina.
"Belarus continuă să găzduiască și să sprijine forțele ruse și își întărește integrarea politică și militară cu Rusia. Facem apel la Belarus să pună capăt complicității sale la război", a spus Stoltenberg.
Duda a spus că Polonia va continua să-și extindă capacitățile militare, iar bugetul de apărare al țării pentru 2023 va crește la peste 4% din PIB.
„Am dori să avem cât mai multe stocuri de echipamente NATO” în cazul unui posibil atac, a spus el.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri la Bruxelles, la finalul reuniunii miniştrilor apărării din statele membre că acestea trebuie să investească mai mult în domeniul apărării.
„Este evident că trebuie să cheltuim mai mult”, a declarat şeful NATO, adăugând că statele membre ar trebui să se angajeze să cheltuiască cel puţin două procente din produsul intern brut (PIB) pentru apărare.
Abordarea nu este însă împărtăşită de toate statele membre, divizând NATO în două grupuri de țări, scriu AFP şi EFE.