Premierrul Cioloş a afirmat că, în ceea ce îi priveşte pe românii care trăiesc în Marea Britanie, "nu va exista un impact imediat" asupra drepturilor pe care le au aceştia în calitate de cetăţeni europeni.
"Un mesaj pentru românii din Marea Britanie: nu va exista un impact imediat asupra drepturilor şi a obligaţiilor pe care ei le au acolo în calitate de cetăţeni români şi europeni. Vom avea nevoie de minim doi ani pentru a negocia cadrul şi condiţiile ieşirii Marii Britanii din UE, în condiţiile în care autorităţile vor oficializa această decizie printr-o solicitare formală", a declarat premierul Cioloş.
PROMOTIE URIASA LA eMAG!!! CONSULTATI OFERTELE AICI!
Ieșirea Marii Britanii din UE va fi un proces complicat, fără precedent. Articolul 50 din Tratatul UE prevede că orice stat are dreptul să se retragă, dar trebuie să notifice Comisiei Europene intenţia sa cu doi ani înainte.
În aceşti doi urmează să se negocieze viitoarea relaţie cu UE, prin negocieri formale şi transparente. Pentru Marea Britanie, ieşirea însemnă renegocierea tuturor înţelegerilor cu UE, comerciale şi politice.
În funcţie de aceste negocieri vor apărea noile înţelegeri pe circulaţia forţei de muncă, a mărfurilor, a capitalului şi a serviciilor. Indiferent de rezultatul negocierilor, este evident însă că vom asista la limitarea liberei circulaţii.
Vor fi înăsprite mult condiţiile de muncă acolo pentru cetăţenii UE, deci şi pentru români. Este posibil ca şi pentru călătoriile în Marea Britanie să fie restricţii, să se revină la vize. Modificări preconizate:
- imigranţii UE care muncesc legal în Marea Britanie vor avea dreptul să îşi continue activitatea. Statutul legal va fi negociat între state în intervalul 2019-2020
- alocaţiile, pensiile şi ajutoarele sociale plătite de statul britanic imigranţilor români care au muncit legal în Anglia vor fi indexate conform ţării din care provin sau anulate (Marea Britanie plăteşte anual un miliard de lire sterline alocaţiilor copiilor polonezi, români şi bulgari)
- imigranţii care nu şi-au găsit loc de muncă după 6 luni de şedere în Marea Britanie vor putea fi expulzaţi
- procedurile de angajare pentru cetăţenii UE pot fi schimbate, în funcţie de puncte şi aptitudini profesionale şi în funcţie de acestea să fie acordată viza cu drept de muncă
- nu s-a luat încă în calcul amendarea dreptului la liberă circulaţie în cazul ieşirii din Uniunea Europeană şi nici regimul vizelor
Pe parcursul negocierilor, Marea Britanie va ramane membru cu drepturi depline al UE. Libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalului si persoanelor intre Marea Britanie si continent ar trebui sa ramana neschimbata cel putin pana la jumatatea lui 2018.
Marea Britanie va dori sa isi pastreze accesul la piata comuna, dar accesul sau comercial va trebui insa negociat.
Londra si Bruxelles-ul mai trebuie sa negocieze statutul cetatenilor UE care locuiesc in Marea Britanie si pe cel al cetatenilor britanici din statele comunitare.