Pe 19 iulie, finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, vorbind cu mercenarii dintr-o tabără din apropierea orașului Asipovichy, a spus că un bărbat pe nume Serghei, cunoscut sub pseudonimul său de „Pionier”, va fi „șeful grupării din Belarus”, scrie Pravda.
Proiectul de monitorizare All Eyes on Wagner susține că această persoană este Sergey Vladimirovich Chubko, în vârstă de 46 de ani.
Publicația Nasha Niva și-a pus echipa jurnaliștică să investigheze biografia lui Chubko și să dezvăluie mai multe detalii despre experiența sa de război. Potrivit publicației belaruse, Ciubko provine dintr-o familie militară, fiind născut în orașul Cernăuți. Tatăl său a luptat în Afganistan. După destrămarea URSS, familia Ciubko s-a mutat în Rusia, în orașul Novorossiysk.
În 1994, Serghei Ciubko a mers să servească în armata rusă. El a luptat în Cecenia. În 2002, Ciubko a demisionat din armată și s-a alăturat unei companii de securitate private.
În 2003, Serghei Ciubko a condus comitetul administrativ al orașului Novorossiysk, deși nu avea educație superioară. În 2005, s-a mutat în postul de vicepreședinte al administrației unui district rural.
În 2010, Ciubko a lucrat ca gardă de securitate în mai multe companii, fiind de asemenea angajat al unei companii de securitate private.
În 2011, autoritățile au intenționat să îi suspende cetățenia rusă, pe motiv că acesta și-a ascuns cetățenia ucraineană. Nu se știe dacă Ciubko a luptat în Ucraina în anul 2014, dar în decembrie 2014 a devenit unul dintre fondatorii organizației cazahe din Novorossiysk. Voluntarii "cazaci" ruși au plecat masiv să lupte de partea Rusiei după proclamarea așa-numitei independențe a entităților marionetă Donetsk și Luhansk în 2014.
El s-a alăturat PMC Wagner în ianuarie 2017. Apoi a mers în Siria, unde și-a făcut și o carieră: după un an de serviciu, a fost numit să conducă operațiunea militară Wagner din provincia Ghouta de Est.
Grupul Wagner a devenit faimos pentru angajarea sa în unele dintre cele mai dificile bătălii din conflictul armat din Ucraina, fiind una dintre unitățile care luptă cu regularitate împotriva forțelor armate ucrainene. Mercenarii Wagner sunt, de asemenea, implicați în conflictele din Siria, Republica Central Africană, Sudan și Libia. Putin a evitat în mod repetat să discute despre implicarea sa în ceea ce privește existența grupului Wagner.
Recent, mercenarii PMC Wagner au ajuns în Belarus și, potrivit autorităților ucrainene, aproximativ 5000 de mercenari ruși ai Grupului Wagner se aflau în Belarus la 22 iulie. Aceasta a stârnit îngrijorarea unor țări vecine, iar imagini din satelit au indicat că baza militară Tsel din centrul Belarusului, unde sunt staționați mercenarii Wagner, a suferit o creștere a numărului de vehicule și echipamente militare în această zonă.