"Mi-e greu să mă exprim legat de realitățile din Botoșani. Declarația colegului meu, medicul Paul Șerban, nu pot să o aprecize dacă se impune sau nu (obligativitatea vaccinării - n.r.). Doar 60-70% la nivel național acoperire vaccinală se vă obține cu foarte multe eforturi, dar fără a fi nevoie de obligativitate. Ne vom atinge țintă. Vorbim de o remodelare a comportamentului de vaccinare", a afirmat medicul.
Potrivit lui Gindrovel Dumitra, în prezent nu se poate vorbi despre un eșec al campaniei de vaccinare în România, nici măcar în Botoșani.
"Oricare dintre zonele țării poate fi într-un poces de avans sau întârziere a vaccinării", a spus medicul de familie, subliniind c[ decalajele vor fi recuperate.
Cât privește necesitatea existenței unui consens în lumea medicală privind siguranța vaccinurilor anti-Covid puse în circulație pe piață, o condiție pentru ca un vaccin să devină obligatoriu potivit Convenției Europene pentru Drepurile Omului, Gindrovel Dumitra a răspuns că există un astfel de consens: "Câtă vreme există decizia Autorității Europene a Medicamentului (EMA) și a Agenția Medicamentului din Statele Unite ale Americii (...) există această singuranță".
Dumitra a atras însă atenția asupra faptului că vaccinarea forță nu trebuie luată în considerare niciodată. Cât privește vaccinarea obligatorie, acaesta presupune, de fapt, introducerea unor măsuri prin care o persoană să înțeleagă că vaccinarea este benefică oamenilor. "O politică comună la nivelul UE va schimba vizunea populație, cum ar fi redobândirea unor drepturi privind circulația liberă", a mai spus acesta.