Cei doi medici consideră că numărul de infectări zilnice nu este atât de mare și că nu se poate trage deocamdată o concluzie. Adrian Marinescu spune că „trebuie să fim îngrijorați”, dar că abia peste două săptămâni se poate vedea evoluția epidemiei. La rândul lui, Sorin Paveliu susține că bilanțul nu este unul negativ, și că îngrijorătoare va fi suprapunerea gripei sezoniere peste epidemia de COVID și că cea mai importantă este responsabilitatea individuală de a respecta regulile pentru limitarea răspândirii noulu icoronavirus.
„Pentru a putea trage o concluzie ca la un moment dat să existe o stabilitate, trebuie să treacă o perioada mai lungă, adică ne trebuie minimum o săptămână dacă nu două săptămâni și apoi să facem o medie. E foarte greu să tragem o concluzie după două-trei zile în care avem mai puține infecții. Există o variație, la nivel de weekend, de raportări. E foarte devreme de spus doar după câteva zile. Mai trebuie un interval de timp. Aceste variații țin de numărul de teste făcute, de felul în care se fac raportările. (...) În zilele următoare vom face o medie. Ce este clar este că avem un număr mare de infectări, tot un platou, cu variații, numite și dinți de fierăstrău”, a explicat Adrian Marinescu, medic primar infecționist la institutul „Matei Balș” din București.
Medicul Adrian Marinescu spune că variațiile sunt date de numărul testelor efectuate și de raportările venite din teritoriu.
„Oricum trebuie să fim îngrijorați, dar să o facem constructiv. Dacă ne uităm la harta României se observă că există acele zone roșii, care s-au schimbat în ultimul timp. Zonele unde erau multe infectări au început să fie într-un număr mai mic, deci se concentrează cazurile. În zonele aglomerate, cum este Capitala. (...) Asta înseamnă că intervenția se va face țintit, strict în acele regiuni. Sunt diferențe mari (între zonele din țară - n.red.), în funcție de numărul de infectări și abordarea, dacă ne referim la începerea școlii, la modul de abordare în funcție de regiunea roșie va fi total diferit în raport cu măsurile luate laa nivelul țării cu mera până acum. Vor fi țintite pentru acele regiuni care au multe cazuri”, a mai declarat Adrian Marinescu, la Realitatea PLUS
Expertul în politici de sănătate Sorin Paveliu susține că recordul absolut de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus anunțat joi de autorități „nu este unul negativ”.
„Bilanțul nu este unul negativ, și măsurile de relaxare nu sunt neapărat să ne îngrijoreze. Avem un studiu de prevalență, care arată câte persoane din populația României au făcut boala (într-o formă ușoară - n.red.). Rezultă că aproximativ jumătate de milion de oameni au făcut forme aparente sau puțin aparente de boală. Altfel spus, la fiecare persoană descoperită zilnic, prin aceste raportări zilnice, exista încă 6-7 persoane care fac boala fără să știe de ea și care sunt contagioși.
Pericolul nu e sa avem 1.504 de cazuri noi, ci ca această cifră care arata prevalenta sa explodeze. Ăsta este scenariul de care se tem specialiștii”, este de părere Sorin Paveliu.
„În Anglia, de exemplu, în urmă cu cinci săptămâni, au avut prevalență de 2,5% în populația Londrei, apoi, după cinci săptămâni au avut o creștere cu 500 la sută. (...) Mă sperie perspectiva de a ajunge la 10 sau 15 mii de cazuri pe zi”, a declarat Sorin Paveliu, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.
Sorin Paveliu spune că singura armă rămasă în lupta împotriva COVID-19 este responsabilitatea individuală: „Nu se poate inchide economia, restrictiile se dovedesc a fi ineficiente si nu mai ramane decat o singura solutie pentru a convinge fiecare persoana care e riscul”.
Avertismentul specialiștilor pentru toamnă, când începe gripa sezonieră, care se va suprapune peste epidemia de COVID-19
Organizarea alegerilor, deschiderea școlilor și întoarcerea din concedii „categoric vor determina creșterea numărului de cazuri noi. Dar cel mai important dintre factori este gripa sezoniera. Acum, simptomele celor care fac infecția cu COVID-19 și care nu se prezintă la medic sunt ignorate. Dar când vine gripa sezonieră, simptomele sunt foarte zgomotoase și o sa vedem o avalanșă de oameni care vor asalta camerele de garda de la spitalele infectioase. SI care, dacă în trecut nu erau testați pentru gripă, acum nu se va putea evita testarea. Și numărul de teste o să surprinda concomitent si gripa, si COVID”, a mai spus Paveliu.