Studiul, efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford și Centrul de Cercetări Biomedicale NIHR Oxford Health, a constatat, de asemenea, că persoanele care au fost diagnosticate anterior cu tulburări psihice au prezentat un risc cu până la 65% mai crescut să fie diagnosticate cu coronavirus decât cele care nu au astfel de afecțiuni, chiar ținând cont de factori de risc cunoscuți ca vârstă, sex, rasă și condiție fizică.
"Descoperirea a fost neașteptată și are nevoie de investigații suplimentare. Între timp, tulburările psihice ar trebui adăugate la lista factorilor de risc pentru Covid-19", a declarat doctorul Max Taquet, unul dintre autorii studiului.
Calculele s-au făcut analizând aproximativ 70 de milioane de date medicale din SUA, printre care peste 62.000 de cazuri de Covid-19 care nu au necesitat și internare sau vizite la Urgență.
Potrivit datelor, incidența oricărui diagnostic de boală psihică într-o perioadă de 14 până la 90 de zile după stabilirea diagnosticului de Covid-19 a fost de 18,1%, inclusiv 5,8% care reprezentau primul diagnostic.
Pentru a stabili dacă riscul este direct asociat cu Covid-19, cercetătorii au comparat datele cu alte 6 afecțiuni, în aceeași perioadă: gripă, infecții ale tractului respirator, infecții ale pielii, calculi biliari, pietre ale tractului urinar și fractură de os mare.
După 3 luni de la primirea diagosticului de infecție cu Covid, pentru 5,8% din pacienți a fost pus și un diagnostic de tulburare psihică.
Și totuși, Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea din Oxford, susține că sunt necesare mai multe studii pentru a stabili cu exactitate dacă diagnosticul unei boli psihice ar putea fi legat direct de infectarea cu coronavirus. Factorii generali care influențează sănătatea fizică a organismului, ca fumatul sau consumul de droguri, nu au fost luați în calcul în studiu. Pe de altă parte, atrage atenția medicul, există posibilitatea ca mediul stresant generat de pandemia Covid să joace un rol decisiv.
Potrivit studiilor, în cazul persoanelor din medii socio-economice defavorizate există un risc mai mare de a suferi de afecțiuni psihice. În plus, s-a demonstrat deja că sărăcia potențează riscul infectării cu coronavirus.
O concluzie și mai îngrijorătoare a studiului este aceea că numărul persoanelor diagnosticate cu demență, la trei luni de la infectarea cu Covid-19, s-a dublat.
Numai timpul va stabili cu exactitate dacă incidența afecțiunilor psihice post-coronavirus va continua să crească sau să persiste și după perioada de trei luni, au adăugat cercetătorii.